Szájhigiéniából egyre rosszabbak vagyunk?

A fogazati és szájegészségi állapot a magyar lakosság körében sokkal rosszabb a nyugat-európai országokban, különösen a skandináv államokban tapasztalható átlagnál. Ez a probléma nem csak az idősebb korosztályra jellemző, de a WHO, Egészségügyi Világszervezet felmérései szerint a magyar fiatalokra is.

friss-hirek-egeszsegugyelet-fogaszat-nagy

Általánosan elmondható, hogy a Nyugat-Európában élőknél, a hazai lakosság szájhigiéniája rosszabb, az ínygyulladása súlyosabb és a lepedék- és fogkő problémája jóval gyakoribb. Régiónkban a tinédzserkori ínyvérzés és fogkő meglehetősen gyakran és sokaknál előforduló probléma, annak ellenére, hogy a fogágy-betegségek ilyenkor még nem jellemzőek.

Egy Hazánkban végzett szűrővizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy Magyarországon:

  • a hétévesek 33,3 százalékának,
  • a 12 évesek 20,9 százalékának,
  • a 14 évesek körében pedig csak 13,1 százaléknak

volt maradéktalanul egészséges az ínye.

A középkorúak 70%-a örvend ép ínynek, illetve enyhe íny- vagy fogágy-gyulladásnak a nyugat-európai adatok tükrében. Ugyanakkor egy ország gazdasági és társadalmi fejlettségétől függetlenül a felnőtt lakosság közel 10-15%-ának van komoly fogágy-betegsége egy közel 50 országot lefedő felmérés szerint. E mögött olyan általános betegség vagy örökletes hajlam állhat, ami fogágy-sorvadásra hajlamosít.

Sajnos azonban, az is elmondható, miszerint a legtöbb esetben a betegség oka az elhanyagolt szájhigiénia, az olyan helytelen szokások, mint a dohányzás, a hajszolt életvitel. A fogágy-betegségek rendszeres ellenőrzéssel, kezeléssel és odafigyeléssel megelőzhetőek lennének.

A körültekintő felmérés szerint hazánk lakosságának parodontális állapota is hagy maga után kívánni valót. Utóbbi a gazdasági és szociális háttéren kívül a magyar lakosság szájhigiéniás szokásainak is betudható, valamint annak is, hogy egészségtudatosságban is elmaradunk a nyugat-európai átlag mögött.

Mi sem támasztja mindezt jobban alá, annál a ténynél, miszerint a rendszerváltás óta szinte nem is emelkedett az egy főre jutó fogkrémfogyasztás mértéke.

Évente alig 3 tubus fogkrémet vásárolnak átlagban a magyarok, a fogselymet alig használja valaki az országban, és arra is kevesen gondolnak, hogy a cukormentes rágógumi nem csak a leheletet tartja frissen, de a fogakat is tisztítja az étkezések között, miközben fokozza a nyáltermelést és segít a fogszuvasodás megelőzésében is. Arról nem is beszélve, hányan kerülik messze el fogorvost, még akkor is, ha már fájdalommal küzdenek.

A beteg fogak még komolyabb problémákhoz vezethetnek, ezért nagyon fontos a megfelelő száj- és fogápolás- hívta fel a figyelmet a Magyar Fogorvosok Egyesülete.

Naponta minimum kétszer kell fogat mosni, a fogközök tisztítására ajánlott fogselymet használni, háromhavonta újra cserélni a régi fogkefét, évente egyszer megjelenni a fogorvosi szűrésen. A fogak jó egészségi állapotának megőrzését segíti elő a sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása, a cukros ételek, italok kerülése. Az étkezések között javasolt napi 4-5 alkalommal 20 percig cukormentes rágógumit rágni.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?