Szuperjárvány veszélytől tartanak a tudósok

Tripperjárvány tombol Angliában

Anglia északi részén felütötte fejét a tripperjárvány, amely jelenleg különösen ellenálló formában kínozza áldozatait és nehezen reagál az antibiotikumos kezelésekre. Eddig 16 esetről tudnak, de ezek csak a bejelentett betegségek, ennél többen lehetnek. Ha ezt a baktériumtörzset nem tudják megállítani, Anglia nagy bajban lehet.

Tripperjárvány Angliában.

A tripper és hatása a férfiakra és a nőkre

A tripperjárvány egy szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés. Normál esetben tünetei viszonylag könnyen kezelhetők. Férfiaknál a lappangási idő körülbelül 2-4 nap, ezt követően egy gennyes húgycsőfolyás indul, amely következtében további tünet lehet a fájdalmas, véres vizelet.

Ha elmarad a megfelelő kezelés, a tünetek egy idő után enyhülnek, vagy abba maradnak, a probléma azonban idültté válik és gyulladásokat idézhet elő (prosztatagyulladás, heregyulladás), később pedig akár sterilitáshoz is vezethet.

Nők esetében az is előfordul, hogy tünetmentesen zajlik a fertőzés. Döntő többségben pedig enyhe tünetek kísérik, gyakori, fájdalmas vizelési inger, húgycsőgyulladás, méhnyak gyulladás, hüvelyi folyás.

A kezelés elmaradása következtében a nőknél is idültté válik a fertőzés, amely később sterilitáshoz és a petevezeték üregének elzáródásához vezethet.

Nagyobb veszélyt jelent, hogy a fertőzés szülés közben tovább terjedhet a babára.

A fertőzés a közösülés fajtájának függvényében okoz gyulladást. Orális közösülés esetében mandula-, garatgyulladást okozhat, anális közösülés után pedig végbél panaszokat. A fertőzés antibiotikum kúrával kezelhető, amely esetben a partnert is kivizsgálják, hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább.

Szupervírusoktól tartanak az orvosok.

Mi miatt aggasztó az angliai eset?

Az angliai eset azért aggasztó, mert a kórokozó ellenáll az azitromicin nevű antibiotikumnak, amely gyógyszert általánosan a tripper kezelésére használják. Ez az első olyan eset a tripperjárvány történetében, amikor országos felkészültségre van szükség. Félő, hogy mutálódik a baktérium és más, alternatív szerekkel szemben is ellenállóvá válik.

Az orvostudomány egyik nagy félelme az utóbbi években, hogy hamarosan a szupervírusok terjedése következtében az antibiotikumos kezelések hatástalanná válnak.

A tripper mellett az utóbbi években olyan baktériumok is szupervírusokká nőtték ki magukat mint az E.coli vagy a szalmonella. Ezek a problémák főleg az elmaradott országokban jellemzők, épp ezért meglepő Anglia esete.

Tudósok becslése szerint 2050-re akár olyan állapotok uralkodhatnak a világban mint az antibiotikum előtti időkben. Kezelhetetlen általános megbetegedések, veszélyes szülés és szervátültetés, stb.

A helyzet kialakulásának oka, hogy a baktériumok képesek alkalmazkodni az antibiotikumhoz és mutáció révén végül ellenállni annak. Amit mi tehetünk védekezésképp az az, hogy nem szedünk antibiotikumot egyből minden apró-cseprő panaszra, így elkerülhetjük, hogy a baktériumoknak több lehetőségük legyen megtanulni a túlélést és szaporítani a panaszainkat.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Fogy az antibiotikumok ereje

Az antibiotikumok végnapjai közelednek?

Először dokumentáltak olyan baktériumfertőzéses esetet Amerikában, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben ellenálló volt. …

Vélemény, hozzászólás?