22 mód az allergia-mentes otthon kialakítására

Az olyan beltéri allergének, mint a penész, poratka vagy a kedvenc háziállatunk szőre, kifejezetten kellemetlenné tehetik az otthontartózkodást, azáltal, hogy tüsszögésre késztetnek, vagy fullasztóan hatnak ránk. Íme, néhány tipp, hogyan teheted allergia-mentes területté az otthonodat.

egeszsegugyelet-eletmod-betegsegmegelozes-asztma-kicsiMéregtelenítsd az otthonod

A beltéri levegő 2-szer vagy 5-ször szennyezettebb, mint a kültéri levegő. Ez rossz hír, különösen az emberek minimum 20%-kának, aki allergiás. Kutatások szerint az allergiások száma egyre nő. Egyrészt azért, mert az éghajlatváltozás, és a növekvő széndioxid-szint élhetőbb környezet az olyan allergének számára, mint például a penész, másrészt, ha valaki sok időt tölt bent, annak kész sokk lehet, amikor kimozdul, és olyan allergénekkel találkozik a szervezete, mint a pollenek vagy az állatszőr. Szerencsére van megoldás arra, hogy mérsékeljük közvetlen környezetünkben az allergéneket.

Szüntesd meg a penészt a fürdőszobában

A kád vagy a zuhany környékén ventilátorral csökkentsd a penész-barát nedvességet. A fürdőszoba ajtaját lehetőleg hagyd félig nyitva, illetve, ha ablak is van a fürdőn, azt is nyisd ki a jobb szellőzés és a szárazabb levegő kedvéért. Hetente egyszer töröld szárazra a mosdó, a kád és a WC-nedves sarkait, mert ezeken a területeken is könnyen megtapadhat a penész.

Dobd ki a konnektorba-dugható légfrissítőt

Néhány ezek közül ugyanis olyan illékony szerves vegyületet bocsát ki, ami súlyosbíthatja a légzőszervi problémákat, illetve az arra fogékonyaknál fejfájást is okozhat.

Szabadulj meg a vinil-anyagú zuhanyfüggönytől

Az ilyen műanyag típusú zuhanyfüggönyök szintén tüdőirritáló vegyületeket bocsáthatnak ki. A műanyagos zuhanyfüggöny helyett válassz az egészségre és a környezetre nézve kevésbé ártalmas anyagot.

 • Tedd poratka-biztossá a bútoraidat: Alkalmazz mikroszálas ágytakarót, párnahuzatot, mert ezáltal megakadályozhatod, hogy poratka férkőzzön az ágyneműdbe. Hetente egyszer, vagy legalább havonta ajánlott ágyneműt mosni legalább 130 fokos vízben.
 • Nyilvánítsd háziállat-mentes övezetnek a hálót: Egy 2011-es kutatás szerint azoknál a macskatulajdonosoknál, akik kitiltották a cicát a hálószobából, kisebb valószínűséggel alakult ki macska-allergia.
 • Nyomozd ki, hol csöpög: Ha valahol szivárog a víz, a mosogató alatt, vagy a kézmosónál, az penészedéshez vezethet. Azok esetében, akiknél egy bizonyos génvariáns okozza az asztmát, ez rohamot is kiválthat egy harvardi tanulmány szerint.
 • Tartsd szárazon a hűtőt is: Tisztítsd meg a hűtő belsejét is a nedvességtől, kiemelt figyelemmel az ajtótömítéseknél és a beépített tárolók környékén, hogy itt is megakadályozd a nedvességet kedvelő baktériumok szaporodását.

egeszsegugyelet-eletmod-betegsegmegelozes-asztma-nagy1

 • Használj elszívó berendezést: A tűzhely felett, hogy a keletkezett gőztől, nedvességtől is megszabadítsd a konyhát, ezzel is csökkentve az allergiás tünetek kialakulásának esélyét.
 • Spájzolj biztonságosan: A spájzban tartott élelmiszereket jól zárható műanyag vagy üvegedényben tárold, hogy távol tarthasd a csótányokat és az egereket.
 • Mosd rendszeresen a függönyöket: A függönyökön könnyedén megtapadhat az allergiáért felelős por, ezért ajánlott rendszeresen mosni ezeket is.
 • Pihenj bőrkanapén: A bőrkanapé azért is jobb választás a nappaliba a szövetkanapéknál, mert kevésbé valószínű, hogy a bőrön keresnek menedéket a különböző allergének. Ha mégis kárpitozott kanapét szeretnél, akkor érdemes legalább hetente egyszer szövettisztítóval, átporszívózni.
 • Portalaníts rendszeresen: Töröld le a bútorokról a port legalább hetente egyszer, lehetőleg használj mikroszálas kendőt, és portaszító bútorápolót mindehhez.
 • Tisztítsd a légkondit: Legalább évente egyszer tisztítsd és fertőtlenítsd ki a kocsi klímáját, illetve az otthoni klímaberendezést is. Ha nem értesz hozzá, kérd szakember segítségét, de ez nagyon fontos, mert számos baktérium és allergén táptalaja lehet a légkondi.
 • Igazi por-mágnes a rendetlenség: A rendetlenség, a széthagyott holmik vonzzák a port a lakásban, többek között ezért is érdemes rendet tartanunk magunk körül, és dobozokban elrendezve tárolni a magazinokat, újságokat, porfogókat, mert így minimálisra csökkenthető a por.

egeszsegugyelet-eletmod-betegsegmegelozes-asztma-nagy2

Mosd rendszeresen gyermeked plüssfiguráit

A plüss állatkák szintén előszeretettel „eszik” magukba a port, ezért ezeket is érdemes műanyag-dobozban tárolni, és havonta legalább egyszer kimosni.

Vedd le az ajtó előtt a cipődet

A külső allergéneket a cipőddel együtt az ajtón túl hagyhatod, legyen szó a pollenekről vagy az avarról. Ha nem szívesen hagyod az ajtó előtt a lábbelidet, akkor laposan töröld le a cipőid talpát a bejárat előtt egy durvább lábtörlőn.

Az akváriumról se feledkezz meg

Ugyan Némó azon kevés háziállatok egyike lehet, amelyek nem okoznak allergiát, de az akvárium nem megfelelő keringetés mellett könnyedén penészedni kezdhet, ezért havonta egyszer érdemes alaposan kitisztítani halaid élőhelyét.

Ne öntözd túl a növényeket

Míg néhány növény (pl. krizantém) csökkenti a beltéri légszennyezést, addig a túlöntözésnek köszönhetően a virágföldön megtelepedő penészre ez cseppet sem igaz. Mindenképpen óvakodj a túllocsolástól!

Tartsd távolabb a nyomtatót

Tanulmányok szerint a lézernyomtató olyan részecskéket bocsát ki, melyek kapcsolatba hozhatók az asztmával és károsíthatják a tüdőt. Tartsd magadtól távolabb a nyomtatót, lehetőleg jól szellőző helyen.

Ne használj sprayket

Lehetőleg krém állagú, vagy gél állagú tisztítószereket használj, és tartózkodj a spray-kiszerelésektől, mert a benne található ammónium vegyületek súlyosbíthatják az amúgy sem kellemes allergiás, légzőszervi tüneteket.

Háziállatok

A leggyakoribb ilyen típusú allergia okozói a cicák, de a kutyák okozta allergiás reakció is sokaknál előfordul. Nem csak az állatok szőre okozza az irritációt, de a szőr, a nyál és a vizelet szintén kiválthat tüsszögést.

A 22-es csapdája helyett, cikkünkből 22 olyan megoldást ismerhettél meg, mellyel távol tarthatod lakásodtól az allergéneket. Tartsd be tanácsainkat, és érezd magad jobban az otthonodban.

Forrás: health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?