Rákbetegeket tévesztettek meg – Ismét büntetett a GVH

A 105-Deuterium Water Balance ivóvíz jogsértő reklámozása miatt a Gazdasági Versenyhivatal 1,3 millió forint bírságot szabott ki a Bio-Herb Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re és elmarasztalta a Magyar Rákellenes Ligát.

A Bio-Herb és a Magyar Rákellenes Liga 2012. január 30-án kötött 2 évre szóló támogatási megállapodást, amely értelmében a termékek palackjain szerepelhetett a Magyar Rákellenes Liga logója és a „Magyar Rákellenes Liga ajánlásával” felirat.

Rákbetegeket tévesztettek meg- Ismét büntetett a GVH.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságának szakhatósági állásfoglalása alapján:

A 105-Deuterium Water Balance ivóvíz nem minősül gyógyszernek, még úgynevezett gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek sem!

A termék egyszerű általános közfogyasztásra készült élelmiszer, ennek ellenére egyéb megalapozatlan gyógyító hatásokkal is népszerűsítették. Az ágazati törvény szerint gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek.

A GVH döntése értelmében a Magyar Rákellenes Liga ajánlása megtéveszthette a fogyasztókat, a terméket rákos megbetegedések elleni gyógyitalnak, vagy a daganattal küzdő szervezetre jótékony hatásúnak hihették. Súlyosbító körülmény, hogy a kiváltképpen sérülékeny fogyasztókat célozták meg, és ezt hosszú ideig csinálták. A Bio-Herb kommunikációs költségei alapján állapították meg a bírságot.

Bár a jogsértésben a Magyar Rákellenes Liga felelősségét is megállapították, de az egyesülettel szemben nem látták indokoltnak bírság kiszabását.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A rákbetegektől veszik el a reményt.

Minimalizálják az életben maradás esélyét!

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló kormány-előterjesztés tervezetében olyan változtatási szándék található, ami a …

Vélemény, hozzászólás?