Tisztul a kép a 3. oltás körül

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolja a koronavírus elleni emlékeztető oltást a BioNTech-Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty nevű vakcinájából, és a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű vakcinájából.

Az EMA vizsgálatokkal igazolta, hogy a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcináinak egy további adagja növeli a COVID-19-et okozó vírus elleni antitestek előállításának képességét a gyengébb immunrendszerű betegeknél.

Arra még nincs közvetlen bizonyíték, hogy a COVID-19 ellen már védett embereknél a harmadik oltás hatására termelődnek újabb antitesteket, ám a többletadag várhatóan a veszélyeztetetteknél növeli a koronavírus-fertőzés elleni védelmet.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a harmadik oltás vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az említett vakcinák újabb adagja adható be a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek, a második oltás után legalább 28 nap elteltével.

Az uniós gyógyszerügynökség továbbra is monitorozza a koronavírus ellen az Európai Unióban használatra engedélyezett vakcinák hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok adatait.

Az EMA uniós használatra eddig a Pfizer-BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, továbbá a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta, ezekre az Európai Bizottság engedélyezte is.

A gyógyszerügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi gyógyszercég Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

A WHO egyébként azért nem engedélyezte még a Szputnyik V-t, mert nem magával a vakcinával van a probléma, hanem az oltóanyag dokumentációjával vannak kifogásai.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Visszaesést mutat a várható élettartam az Európai Unióban

Az adatok szerint 0,9 évvel csökkent, 81,3-ról 80,4 évre esett vissza 2020-ban a születéskor várható élettartam az Európai Unióban. A nem túl nagy, mégis visszaesésként fellépő élettartam-csökkenést összefüggésbe hozzák a Covid miatt megugrott halálozási aránnyal- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) 2022. április 27-én.

Vélemény, hozzászólás?