30%-kal javuló esélyek petefészekrákkal, egy új terápiának köszönhetően

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján elsőként egy 47 éves, előrehaladott petefészek-daganatos páciensnél alkalmazták azt az úgynevezett HIPEC (Hypertermic Intraperitoneal Chemotherapy) kezelést, amely a kiterjedt, hashártya érintettséggel is járó petefészekrákos betegek terápiájában kaphat jelentős szerepet.

Az új terápia célja a hasüregben kiterjedten áttéteket adó, elsősorban a hashártyán terjedő daganatok kezelése, a sebészeti eljárás kiegészítőjeként. A 6 órán át tartó sikeres műtétet követően a páciens 10 napos klinikai benntartózkodás után térhetett haza otthonába.

A HIPEC terápia lényege, hogy első lépésként a hasüregből minden látható daganatot eltávolítanak, akár több érintett szerv együttes műtétével, ami körülbelül 4-6 órás operációt is jelenthet. Második lépésnek azonnal, még a műtőben 41-43 Celsius fokra melegített és folyamatosan áramoltatott kemoterápiás oldattal 1-2 órás hasüregi kemoterápiás kezelést (hipertermia) kap a páciens.

A második lépésre azért van szükség, mert az esetlegesen visszamaradt, nem látható daganatsejtekben magasabb gyógyszerkoncentrációt érnek el. A hipertermia pedig amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír a daganatos sejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát, mert segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe.

A HIPEC terápiás technika eredményességét több más daganattípus (vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigyrák) esetében is vizsgálták, de az eddig a legígéretesebb hatást a petefészekrák esetében tapasztalták.

Az új eljárás 30%-kal, és csaknem 1 évvel javította a páciensek teljes túlélését azokhoz képest, akiken csak a daganateltávolító műtétet végezték el.

Hazánkban 1300 új petefészek-daganatot diagnosztizálnak évente, és sajnos 70%-ban előrehaladott stádiumban. Ez a speciális, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által egyedi méltányosság alapján támogatott eljárás éppen az ő túlélési esélyeiket javíthatja.

Az elkövetkező időszakban minimum 10 páciens bevonását tervezik az új terápiába, a jövőben pedig az ország egészéből, más klinikákról érkező betegek számára is elérhetővé válik majd a HIPEC-terápia..

Forrás: semmelweis.hu, telex.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?