Újabb koronavírus gyógyszert értékel az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sajtóközleményében bejelentette, hogy megkezdte a tocilizumab hatóanyagú RoActemra gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásának értékelését súlyos koronavírusos eseteknél.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve olyan felnőtt koronavírusos betegek esetére terjesztené ki a gyógyszer használatát, akiket kórházban ápolnak, kortikoszteroid-kezelésben részesülnek és extra oxigénre, vagy lélegeztetőgépre szorulnak.

Az EMA humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága a súlyos fertőzéssel kórházban kezelt betegeken végzett 4 nagy kutatás eredményeit fogja gyorsított vizsgálaton keresztül értékelni, hogy eldöntse, engedélyezi-e a gyógyszer alkalmazását.

Az értékelés eredménye október közepére várható

A RoActemra a klinikai vizsgálatokon ígéretesnek bizonyult a koronavírus-fertőzés eseteiben, a kutatások igazolták, hogy a hatóanyaga csökkentette a halálozási kockázatot, illetve lerövidítette a gyógyulási időt. Amerikában az egészségügyi hatóság júniusban már jóváhagyta alkalmazását olyan koronavírusos betegeknél, akiknek oxigénterápiára volt szükségük.

A Roche svájci gyógyszeripari vállalat orvosságát általában súlyos reumatoid ízületi gyulladás ellen írják fel az orvosok, a gyulladáscsökkentő hatása miatt. A gyógyszer reumatoid arthritisre alkalmazását 2009-ben engedélyezték az Európai Unióban.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?