Parkinson-kór kezelése egyetlen injekcióval?

Ausztrál tudósok speciális hidrogélt alkottak a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek kezelésére.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a Florey Neurológiai és Mentális Egészségügyi Intézmény kutatói olyan aminosavakból álló gélt fejlesztettek ki, ami egy egyszeri beavatkozással az agyba juttatva segít helyreállítani annak a károsodásait.

Évekre enyhítheti a tüneteket

Az új speciális hidrogél szilárd, ám felrázás után folyékony állapotúvá válik, emiatt könnyebben juttatható be az agyba egy kis kapillárison keresztül. Az agyban újra szilárdabbá válik, kitöltve a szabálytalan alakú üregeket, és segít biztonságosan elszállítani a helyettesítő őssejteket az agy sérült részeibe.

„Az igazi újdonságot az jelenti, hogy ez egyszeri beavatkozás, amely segítségével nagy valószínűséggel évekre csillapítható a Parkinson-kór számos tünete”

– mondta David Nisbet professzor, az ANU kutatója. A módszer más neurológiai problémákkal küzdőknek, például szélütéses betegeknek is segíthet.

A gélt egyelőre csak állatokon tesztelték, a patkányoknál eredményesnek bizonyult a Parkinson-kór okozta mozgásproblémák mérséklésében. Nisbet professzor reményei szerint az emberi klinikai kísérletek már 5 éven belül elindulhatnak. A tudós kiemelte: a hidrogél előállítása aránylag olcsó, és amint az anyag engedélyt kap klinikai használatra, könnyen megvalósítható a tömeggyártása.

A Parkinson-kórról

Egy neurodegeneratív idegrendszeri betegség, ami a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár. Az idővel egyre súlyosbodó tünetei közé tartozik a mozgás lelassulása, az izmok merevsége, remegés, egyensúlyvesztés, továbbá a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemző szimptóma. Az esetek többségénél a neuronok pusztulásának pontos oka nem ismert. Világszerte körülbelül több mint tízmillióan élnek ezzel a betegséggel, és egyelőre nincs rá gyógymód.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?