Világméretűvé válhat az afrikai sárgalázjárvány?

A grandiózus oltási program ellenére világméretűvé válhat a sárgalázjárvány, amely már több száz áldozatot szedett Közép-Afrikában – figyelmeztet a Save the Children nemzetközi gyermekjóléti segélyszervezet.

A járvány tavaly decemberben Angolában kezdődött, ahol azóta minimum 3000 sárgalázgyanús beteget, és a kórhoz köthetően már 360 halálesetet jegyeztek be. Innen terjedt át idén júniusban a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint hamis oltási papírok miatt szabadult el. A 2 hónap leforgása alatt már 2269 sárgalázgyanús esetet , és a betegséghez köthető 16 halálesetet regisztráltak.

Világméretűvé nőhet az afrikai sárgalázjárvány

A sárgalázat, a ZIKA vírushoz és a dengue lázhoz hasonlóan, szúnyogok terjesztik, viszont lefolyása jóval veszélyesebb ezeknél.

Lappangási ideje 3-6 nap, amit láz, hasi fájdalom, véres hányás követ. Ezután fura módon átmeneti állapotjavulás következik be, viszont ezután a beteg súlyos sokkos állapotba kerül, több testtájon jelentkező vérzéssel, végül vese- és májelégtelenség alakul ki, amely elhalálozáshoz vezet. A májelégtelenség sárgasággal jár, innen és az első megjelenő tünetből kapta a nevét. A halálozási aránya rendkívül magas, a kórházi kezelésre szorulók körében: 75%!

A WHO a Kongói Demokratikus Köztársaságban széleskörű védőoltási programot indított, a terv 12 millió ember beoltása. Ezen a héten indult az akció, amit egyébként korábbra, már júliusra terveztek, csak akkor oltóanyag és injekciós fecskendő hiánya miatt el kellett halasztaniuk.

Emiatt az ijesztő oltóanyaghiány miatt, és a járvány gyors leküzdése érdekében az ajánlják, hogy a szokásos adagnyi, életre szóló oltóanyag-mennyiség helyett, szükség esetén adják csak ennek az ötödét, mert a járvány megfékezéséig remélhetőleg ez a mennyiség is védelmet fog nyújtani.

Forrás: Index.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Szúnyogcsípés-allergia, lehetséges?

A gyerekeknél a szúnyogcsípés jelentkezhet a felnőttekénél erősebb tünetekkel is, úgymint nagyobb duzzanat, erősebb viszketés, viszont az ijesztőbb reakciók ellenére is szinte semmi esélye nincs, hogy ez amiatt van, mert a szúnyogcsípés allergiás reakciót váltana ki.

Vélemény, hozzászólás?