Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Szúnyogcsípés-allergia, lehetséges?

A gyerekeknél a szúnyogcsípés jelentkezhet a felnőttekénél erősebb tünetekkel is, úgymint nagyobb duzzanat, erősebb viszketés, viszont az ijesztőbb reakciók ellenére is szinte semmi esélye nincs, hogy ez amiatt van, mert a szúnyogcsípés allergiás reakciót váltana ki.

A méh és a darázs csípés okoz allergiás reakciót

A nyári hónapokban gyakran borítják a gyerekek testét csípések, a tettesek között van a darázs, méh, bögöly, hangya, kullancs, és a pók is, de kétségkívül leggyakrabban a szúnyog okozza. Allergiás reakció lezajlása viszont egyelőre nem bizonyított szúnyogok esetében, emiatt még allergiavizsgálat sem áll rendelkezésre, amivel ezt vizsgálni lehetne.

Bizonyított allergiás reakció méh vagy darázscsípés után indul meg, ráadásul ezek súlyosak, életveszélyesek is lehetnek, mert anafilaxiás sokkot is okozhatnak.

Amennyiben a csípés után rosszullét, nehézlégzés, fulladás, rekedtség, torokszorítás jelentkezik, azonnal orvosi segítséget kell kérni!

Az érzékenyebb bőr okozza

A rovarok nyálában szövetkárosító enzimek találhatóak, ezért a bőr érzékenységétől függően a csípésre adott reakció is változó lehet. Ugyanaz a szúnyogcsípés az egyik gyermeknél épphogy észrevehető, míg a másiknál, akár testvérnél is, nagy duzzanattal, erősen viszkető érzéssel jelentkezik.

A gyerekek bőre érzékenyebb, mint a felnőtteké ezért többnyire intenzívebben reagál a szúnyogcsípésre. Több napon át megmaradó, akár 3-5 cm-es vörös duzzanat is megjelenhet. A hazánkban megjelenő újabb szúnyogfajok miatt is jelentkezhetnek erősebb reakciók egyes csípések esetében.

Kalciumot felesleges

Tévhit, hogy a kalcium csökkenti a csípések kapcsán jelentkező tüneteket, ezért nem szabad használni erre a célra, mert hamis biztonságérzetet kelthet, miközben nem ér semmit. A valódi, súlyos allergiás reakcióra, ami darázs- vagy méhcsípés után jelentkezhet, adrenalin injekcióra van szükség, hogy az életveszélyt az orvosi segítség megérkezéséig elháríthassuk.

Teendők a gyermek szúnyogcsípésére

Amennyiben nagyon erősek a tünetek, a duzzanatot, és a viszketést antihisztamin tartalmú krémmel, vagy tablettával ajánlott enyhíteni. Az is érzéstelenítő hatású lehet átmenetileg, ha a csípés helyére szövetbe csomagolt jégkockát helyezünk.

A patikából is beszerezhető hűsítő hatású krém, ami segíthet megakadályozni, hogy a gyerek elkaparja a viszkető duzzanatot, ami azért különösen fontos, mert az elkapart seb fokozottan fertőzésveszélyes!

Forrás: allergiakozpont.hu, Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így csillapíthatod az éjszakai köhögést

Kellemetlen, és kimerítő, éjszaka ráadásul még aludni sem lehet tőle rendesen. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa tanácsokkal segít a köhögések csillapítására.

Vélemény, hozzászólás?