Zsírmájra hajlamosít az ülés!

Mára már köztudottak az „új dohányzás”, azaz a sok üléssel töltött idő ártalmas hatásai. A régóta ismert látványos súlygyarapodáson kívül, az újabban felfedezett, rejtettebb, szívre, érrendszerre gyakorolt életveszélyes hatása. Most a legújabbat koreai kutatók hozták nyilvánosságra a Journal of Hepatology tudományos folyóiratban.

A megjelent tanulmány szerint a mozgásszegény életmódot élő, ülőmunkát végző, vagy napi több órát ülve töltőknél nagyobb az esély májbetegség kialakulásának.

egeszsegugyelet-friss-hirek-zsirmaj-nagy

Az NAFLD betegség (non-alcoholic fatty liver disease rövidítése),- magyarul a nem alkoholos zsírmáj- 9%-kal nagyobb eséllyel alakul ki a napi 10 órát, vagy annál több időt ülve töltőknél, mint azoknál, akik „csak” 5 órát töltenek üléssel naponta. A mozgás is szerepet játszik, így az inaktívan élőknél 20%-kal nagyobb eséllyel alakul ki, mint azoknál akik rendszeresen mozognak.

A kutatásban közel 140 ezer nőnél és férfinál figyelték mennyi időt töltenek üléssel és mennyire aktív életmódot élnek. A 39,9 átlagéletkorú résztvevőknek folyamatosan, részletesen vizsgálták az egészségügyi állapotát, és ultrahanggal állapították meg a NAFLD kialakulását.

40.000 embernél állapították meg a májbetegséget, és mivel a tanulmányban résztvevő személyeknek nem voltak rejtett betegségeik, így az üléssel töltött időnek, és a fizikai aktivitásnak volt döntő szerepük a betegség kialakulásánál.

A kutatás ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a fizikai aktivitás intenzitása sem nyújt védelmet azoknál akik sok időt töltenek üléssel. Amennyiben az eredményeket további kísérletek is alátámasztják, akkor a kutatók szerint lényegesen több mozgással, és kevesebb üléssel lehet csak elkerülni a betegséget.

A Newcastle-i Egyetem anyagcsere-folyamatokat és életmódot kutató professzora Michael Trenell így kommentálta a tanulmányt: „A testünk mozgásra lett tervezve, így nem csoda, ha az alacsony izomaktivitással jellemzett mozgásszegény életmódnak közvetlen élettani hatása van.”

A professzor szerint heti 150 percet kell fordítanunk testmozgásra (ami akár kevésbé intenzív is lehet), vagy napi 10 ezer lépésre van szükségünk ahhoz, hogy jó egészségi állapotnak örvendjünk.

Forrás: Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?