4 szívvédő ital, amivel csökkentheted a magas vérnyomást és a koleszterint

A szükséges gyógyszerek mellett, illetve betegségek megelőzésére az életmódbeli szokások, az odafigyelés a legjobb orvosság. Íme négy ital, ami a szívet és az érrendszert is óvja, miközben segít a magas vérnyomás és a koleszterin csökkentésében.

Céklalé

A céklalé igazi jollyjoker, ami kalóriában szegén, egészségtámogató hatóanyagokban rendkívül gazdag ital. Folsav tartalma révén segít megőrizni a szív és az erek épségét, és egy 2016-os tanulmány bebizonyította, hogy a nyers céklalé kifejezetten hatásos a magas vérnyomás mérséklésében. Utóbbiban nagy szerep jut magas nitrátkoncentrációjának, ami a szervezetben átalakulva értágító hatással bír. A karakteres ízű gyökérzöldség leve hatásos természetes gyulladáscsökkentő, ami a szervezet egészét támogatja. Flavonoidjai, illetve rostjai a vérzsírok, trigliceridek, koleszterin szintjének optimalizálásában is részt vehetnek. Céklalé-választásnál fontos, hogy 100%-os legyen, lehetőleg hozzáadott cukor- és só nélkül.

Paradicsomlé

Egy 2019-es japán tanulmány szerint naponta egyetlen pohár paradicsomlé elfogyasztása is jótékony hatással bír a szív egészségére. Fontos, hogy sótlan változatot válasszunk, mert a koleszterinszintre és vérnyomásra gyakorolt hatása ennek a legjobb. Ez igaz mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás, valamint az LDL-koleszterin szintje esetében is. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, ezért remek napi egészségforrás.

Gránátalmalé

A céklaléhez hasonlóan gazdag folsav-forrás a gránátalmalé, és C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Polifenoljai erős antioxidánsok, a gránátalmalé a legtöbb gyümölcslénél, sőt még a zöld teánál is több sejtvédő növényi vegyület forrása. Emésztéstámogató, szívvédő hatása miatt is kedvelt ital. Segít az erek védelmében, rugalmasságuk megőrzésében, mérsékli a plakk-képződést, ezáltal a koleszterin-lerakódást, optimalizálja a vérnyomást. Vigyázat: Bizonyos vérnyomás- és koleszteringyógyszerek mellett óvatosan alkalmazható. Ebben az esetben ajánlott orvossal konzultálni a fogyasztásáról.

Hibiszkusztea

Ma már sok mindenhez hozzájuthatunk viszonylag gyorsan, ilyen a hibiszkusz is, aminek szárított virágát megtalálhatjuk például a bioboltokban is. Antibakteriális, sejtvédő, antioxidáns növény, ami vérnyomáscsökkentő képességekkel is bír. Egy 2009-es vizsgálat szerint, amit enyhén emelkedett vérnyomással élő, ám gyógyszert nem szedő személyek bevonásával végeztek, azok körében, akik hat hétig napi háromszor 240 milliliternyi hibiszkuszteát ittak, a szisztolés értékek jelentős csökkenést mutattak.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ha ősz, akkor szőlő! Ezért szeretjük

A gyümölcsök egyik koronázatlan királya/királynője a szőlő. Mind a piros, mind a zöld szemek nagyon egészségesek. Magas energiatartalmának köszönhetően úgy lakat jól, hogy közben elkerülhetjük a kellemetlen teltségérzetet, és hiába a magas cukortartalom, a benne található fruktóz közvetlenül hasznosul a szervezetben. Összegyűjtöttük, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Vélemény, hozzászólás?