A szervezet testőre: A mángold

A spenót és a fodros kel rokonságába tartozó mángold az egyik legegészségesebb leveles zöldség. Cikkünkben bemutatjuk, miért érdemes mindenképpen beépítenünk a heti menübe.

Szívgyógyszer a természet patikájából

A színes erezetű, sötétzöld, húsos levelű mángold igazi „szívgyógyszer” a természet patikájából, ráadásul a finomabbak közül. Csupán egyetlen tányérnyi mángoldból készült fogásban háromszor annyi K-vitamin található, mint a napi szükségletünk. Szív- és érrendszertámogató hatása többösszetevős, a vércukorszint szabályozásától a vitamin és ásványianyag tartalmáig.

Megtalálható benne az immunerősítő és gyulladáscsökkentő C-vitamin, az idegtrendszer működését támogató B-vitamin és a szemnek, bőrnek segítő A-vitamin is. A kalcium és K-vitamin tartalmának kombinációja segíti a hatékony felszívódást, és a kalcium csontokba épülését. A B6 vitamint magnéziummal együtt tartalmazza természetes módon.

Mivel étkezés révén a káliumot is nehezebb túladagolni, mint pirula formájában, ezért érdemes ehhez is természetes forrásból hozzájutni. A mángold ezeken felül gazdag polifenolokban, betalainok közé tartozó pigmentanyagokban, ezért antioxidáns hatása sem elhanyagolható. A húsfogyasztást hanyagolók számára külön nagyszerű tápanyagforrás, mivel vasban is bővelkedik, ami a C-vitaminnal könnyen épül be a szervezetbe.

Kutatások is alátámasztják, miszerint ez a zöldségféle különösen jól hasznosítja a talajban lévő tápanyagokat, ezért is tartalmazza nagyobb mennyiségben az alábbiakat: magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink.

Nem csak a vércukor- és koleszterin szabályozásában segít, de a vérnyomásra és a keringésre is jótékonyan hat a fogyasztása. Érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe, mert a vérerek rugalmasságát is segít megőrizni.

Jóízű egészség

Általában áprilistól június elejéig tart a mángold-szezon. zsengébb leveleit fogyaszthatjuk nyersen saláták, turmixok részeként, vagy köret, főzelék formájában. Ahogy a spenótot készítjük, ugyanúgy készíthetjük el a mángoldot is a két zöldség hasonlósága miatt. Ugyanakkor, akik az előbbit nem szeretik, utóbbit azok is szerethetik lágyabb ízvilága miatt.

Az elkészítés során figyeljünk oda arra, hogy közvetlenül felhasználás, elfogyasztás előtt tisztítsuk meg, mert különben hamar tönkre megy. Érdemes a vitaminszegény időszakokra is elspájzolni belőle a fagyasztónkba.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb kalciumforrások

A kalcium az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, mert a csontok, fogak, izmok, és az idegrendszer épségében is fontos szerepet játszik. A megfelelő mennyiségű bevitelével biztosíthatjuk a normális véralvadást, és vérnyomást is, sőt a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegségek, a szürke hályog, és a vesekő megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepet játszik.

Vélemény, hozzászólás?