Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A szervezet testőre: A mángold

A spenót és a fodros kel rokonságába tartozó mángold az egyik legegészségesebb leveles zöldség. Cikkünkben bemutatjuk, miért érdemes mindenképpen beépítenünk a heti menübe.

Szívgyógyszer a természet patikájából

A színes erezetű, sötétzöld, húsos levelű mángold igazi „szívgyógyszer” a természet patikájából, ráadásul a finomabbak közül. Csupán egyetlen tányérnyi mángoldból készült fogásban háromszor annyi K-vitamin található, mint a napi szükségletünk. Szív- és érrendszertámogató hatása többösszetevős, a vércukorszint szabályozásától a vitamin és ásványianyag tartalmáig.

Megtalálható benne az immunerősítő és gyulladáscsökkentő C-vitamin, az idegtrendszer működését támogató B-vitamin és a szemnek, bőrnek segítő A-vitamin is. A kalcium és K-vitamin tartalmának kombinációja segíti a hatékony felszívódást, és a kalcium csontokba épülését. A B6 vitamint magnéziummal együtt tartalmazza természetes módon.

Mivel étkezés révén a káliumot is nehezebb túladagolni, mint pirula formájában, ezért érdemes ehhez is természetes forrásból hozzájutni. A mángold ezeken felül gazdag polifenolokban, betalainok közé tartozó pigmentanyagokban, ezért antioxidáns hatása sem elhanyagolható. A húsfogyasztást hanyagolók számára külön nagyszerű tápanyagforrás, mivel vasban is bővelkedik, ami a C-vitaminnal könnyen épül be a szervezetbe.

Kutatások is alátámasztják, miszerint ez a zöldségféle különösen jól hasznosítja a talajban lévő tápanyagokat, ezért is tartalmazza nagyobb mennyiségben az alábbiakat: magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink.

Nem csak a vércukor- és koleszterin szabályozásában segít, de a vérnyomásra és a keringésre is jótékonyan hat a fogyasztása. Érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe, mert a vérerek rugalmasságát is segít megőrizni.

Jóízű egészség

Általában áprilistól június elejéig tart a mángold-szezon. zsengébb leveleit fogyaszthatjuk nyersen saláták, turmixok részeként, vagy köret, főzelék formájában. Ahogy a spenótot készítjük, ugyanúgy készíthetjük el a mángoldot is a két zöldség hasonlósága miatt. Ugyanakkor, akik az előbbit nem szeretik, utóbbit azok is szerethetik lágyabb ízvilága miatt.

Az elkészítés során figyeljünk oda arra, hogy közvetlenül felhasználás, elfogyasztás előtt tisztítsuk meg, mert különben hamar tönkre megy. Érdemes a vitaminszegény időszakokra is elspájzolni belőle a fagyasztónkba.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vérnyomáscsökkentők pozitív mellékhatása

Sokan szednek ilyen-olyan olcsó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket sz olyan életveszélyes szövődmények elkerülésére, mint a szívroham, vagy az agyvérzés. Ezekkel a gyógyszerekkel sokaknak volt fenntartása a mellékhatásoktól való félelem miatt, viszont most egy kutatás váratlanul pozitív mellékhatást talált.

Vélemény, hozzászólás?