Ha nem szeretnénk élénkítő zöld vagy fekete teát inni délután, ugyanakkor szívesen fogyasztanánk melegen vagy hidegen egy finom aromájú teát, ami ráadásul még egészséges is, akkor szuper választás a rooibos. Cikkünkben bemutatjuk, milyen kincset rejt a szervezetünk számára a vörös tea.
A zöld és a fekete teával szemben, a rooibos nem hagyományos tealevelekből, hanem egy dél-afrikai növény, a fokföldi rekettye hajtásaiból készül. Antioxidánsokban, enzimekben és vitaminokban gazdag ital nyerhető belőle, ami bőrfiatalító, gyulladáscsökkentő hatásán túl, segít felvértezni a szervezetünket egyes betegségekkel szemben is. Az afrikai törzsek évszázadokon át alkalmazták gyógyhatásai miatt. Ezeknek a törzseknek a kihalásával, majdnem minden ismeret a rooibosról feledésbe merült. Carl Humberg, botanikus volt az, aki újra felfedezte a növényt, és útjára indította a belőle nyerhető nedűt. A rooibos tea térhódítását az is segítette, hogy a hagyományos zöld és fekete teák importálását megnehezítette a második világháború, így lett a rooibos azokban az időkben megfelelő alternatíva.
Az íz, ami elvarázsol
Néhányan a hibiszkusz tea ízét rokonítják a vörös teához, enyhén füstös ízjegyek, vaníliás és karamellás aromák jellemzik. Ezeket a jegyeket egy kis citrom és méz felerősíti, kortyolgatása jó hatással van az idegekre, nyugtat, ellazít. Színét és édeskés ízvilágát a fermentáció okozza, ami nélkül zöld lenne és szénaillatú.
Gyógyteaként a koffeinérzékenyek is fogyaszthatják, mivel abszolút koffeinmentes tea, amit akár éjszaka is iszogathatunk, nem hat negatívan az alvásra.
A Rooibos és az EGÉSZség
Sokan nem gondolnák, de a rooibos tea antioxidáns tartalma közel 50%-al magasabb, mint a zöld teáé. A vörös teában lévő antioxidánsok segítik a magas vérnyomás csökkentését, a koleszterinszint normalizálását, ezáltal pedig hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Lassítja a sejtek oxidatív öregedését. Emellett a rooibosban megtalálható fluorid, kalcium, mangán révén a csontritkulás megelőzésében is hasznos lehet a tea rendszeres fogyasztása. Kiválóan alkalmazható a hasi görcsök oldására, a gyomor megnyugtatására, a hasmenés megszüntetésére. Jótékonyan hat az emésztésre. Szintén a vörös tea szuper preventív hatásai közé sorolható, hogy rendszeres fogyasztás mellett segít megelőzni a cukorbajt. Kutatások támasztják alá, hogy egyik antioxidánsa segít csökkenteni a vércukorszintet, ezáltal pedig az inzulinrezisztencia csökkentésében, tüneteinek enyhítésében is közreműködhet.
Gazdag polifenol tartalma révén erős gyulladáscsökkentő és vírusölő hatással is bír. Vesekövességre hajlamosak számára is jó hír, hogy ebben a teafélében nincs oxálsav, így akár nagyobb mennyiségben is fogyasztható és nem okoz vesehomok-kialakulást az arra hajlamosaknál sem. Kevesen tudják, de a vörös tea immunerősítő hatása még a bíbor kasvirágét is lekörözi. Quercetin tartalmánál fogva természetes antidepresszánsként hat a szerotonin szintre gyakorolt jótékony befolyásával. Rendszeres fogyasztása segít átlendülni a depressziós időszakokon. Nappal élénkít, este nyugtat és segíti az alvást is.
Mivel nem tartalmaz koffeint, ezért erősebbre főzve sem ártalmas, így maximalizálhatjuk az ízélményt. Ízesítés nélkül is finom, de citrommal, mézzel még markánsabb ízvilágot kaphatunk. Nyáron jegesteaként, télen forrón kortyolgatva szolgálja testünk-lelkünk egészségét. Érdemes naponta legalább egy csészével fogyasztani belőle.