Gyógynövények gyomorproblémákra

Az emésztőrendszeri problémáknál is érdemes kihasználni a gyógynövények erejét. A gyógyteákkal javítható a tápanyagfelszívódás, enyhülhetnek a kellemetlen tünetek (puffadás, gyomorégés, reflux,…), segíthetik az elfogyasztott táplálékot gond nélkül végig jutni az emésztőcsatornán.

A gyömbér

Az egyik leghatékonyabb gyomor gyógyító növény a gyömbér. Rengeteg problémára használható, úgymint hasfájás, hányinger, gyomorégés, puffadás vagy a fokozott gázképződés ellen is bevethető, sőt a várandós kismamák reggeli hányingerét is enyhíti. Sokféle változatban hozzá lehet jutni, de egyszerű recept, hogy egy teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért le kell forrázni 2 dl vízzel, lefedni, 5 perc után leszűrni, és akár mézzel is lehet édesíteni.

A borsmenta

Népszerű gyógynövény az emésztési problémákra a borsmenta, amelyet főleg túlterhelt gyomornál ajánlott alkalmazni. A hányingert, a rosszullétet, és a puffadást is mérsékli. Gyomorégés vagy reflux betegség esetén nem ajánlott használni, mert a borsmenta irritálhatja kicsit a gyomrot, és éppen az ellenkező hatást válthatja ki, mint amiért bevetik.

A citromfű

Puffadás, fokozott gázképződés, hányinger, vagy a gyomor miatti rosszullét esetén a citromfű tea is segíthet. Nyugtató hatással is bír, és jóval kíméletesebb a gyomor nyálkahártyájához, mint a borsmenta, így azok is alkalmazhatják, akiknek az utóbbi irritálja a gyomrát.

A kamilla

A nyugtató hatásairól közismert kamilla tea hasfájás, hányinger, hasmenés esetén is gyors enyhülést nyújt. Kevésbé közismert hatása, hogy javítja a tápanyagok felszívódását.

A máriatövis

A máriatövisből készült gyógytea elsősorban azoknak javasolt, akik rendszeresen zsíros ételeket fogyasztanak. A máriatövis a máj gyógyszere, mert serkenti a működését, és fokozza bizonyos emésztőenzimek kiválasztását is. Túl sok alkoholfogyasztás után is, ha valaki segítené kicsit a mája működését, tökéletes választás ez a gyógynövény.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Rosszmájúság ellen

Létfontosságú szerveink egyike a máj. Nélküle nincs élet, mégsem értékének megfelelően vigyázunk rá. Az inoperábilis, és gyógyíthatatlan májrák és az alapjául szolgáló májzsugor kialakulásának elkerülése, ha nem is kizárólag rajtunk, de rajtunk is múlik.

Vélemény, hozzászólás?