Egészségügyelet / Betegség ABC / A férfiakat is elérte a testképzavar kora: az izomdiszmorfia

A férfiakat is elérte a testképzavar kora: az izomdiszmorfia

Ösztönös elvárás a férfiaktól, hogy legyenek erősek érzelmileg, legyenek erősek fizikailag. Honnan tudjuk azonban elsőre megállapítani milyen erős egy férfi? Ha tagadni is próbáljuk, az első benyomást látható izomzatuk befolyásolja. Mekkora nyomást helyez ez a férfiakra?

egeszsegugyelet-betegsegek-ferfi-izomdiszmorfia-nagy

Az egészségügyben, az életmóddal foglalkozó területeken és a szóbeszédben nagy hangsúlyt fektetnek a női testképzavarra, az abból eredő betegségekre, a megelőző és kiváltó okokra. Azonban keveset hallunk és tudunk arról, hogy a férfiak körében sem ismeretlen a probléma. Esetükben nem anorexiáról, bulimiáról van szó, hanem izomdiszmorfiáról, vagyis túlzott testépítésről.

Az 1990-es évek elejétől jegyzett izomdiszmorfia kialakulása pszichológiai okokra vezethető vissza, a megfelelési kényszer korunk ideálképének az erősebbik nemre is nagy nyomást gyakorol.

Melyek az izomdiszmorfia tünetei?

  • A betegségben szenvedők sosem érzik külsejüket elég férfiasnak, növekvő izomtömegük ellenére is túl vékonynak, szikárnak látják magukat a tükörben.
  • Rengeteg időt, akár napi több órát szentelnek az edzésnek, és ha ezt az időt valami meghiúsítja szorongás, feszültség tör rájuk.
  • Kerülik az olyan helyeket, ahol a testüket mások is láthatják, például a strandot, és nyáron is főleg bővebb ruhákat viselnek, amelyek takarják őket.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a testépítés mint sport nem keverhető össze az izomdiszmorfiával. Azonban az edzések túlzásba vitele és előtérbe helyezése az élet más fontos területeivel szemben – mint például a munka, a család, barátok, társasági élet – már aggodalomra adhat okot.

A legnagyobb veszélyt a szteroidok jelentik, amelyekkel a kívánt eredmény elérését szeretnék gyorsítani. Az ördögi kör következménye lehet májbetegség, csontritkulás, bőrelváltozás, szexuális- és hangulatzavarok.

Mit tehetünk, ha családi, baráti vagy ismeretségi körünkben felfigyelünk a jelenségre?

Óvatosan, de próbáljunk beszélni vele őszintén a problémáról. Mutassunk rá hogyan vette át élete felett az irányítást a külsőségre való koncentrálás. Kérjük ki szakember véleményét és az érintettet is próbáljuk ösztönözni, hogy kérjen segítséget.

 

Nézd meg ezt is

Elhízás fejben dől el.

Az elhízás tényleg fejben dől el?

Egyenes út az elhízáshoz, ha kövérnek látod magad. Van összefüggés a gondolataid, és a valódi testképed ...