9 mozgásforma, ami jól jöhet a menstruáció idején

Izomfájdalom, fáradtság, általános lehangoltság érzés, és, ha ehhez még görcsök is társulnak, akkor igazán senki sem hibáztathat érte, ha kihagyod az edzést. Kivéve persze Téged, és a lelkiismeretedet. Ha a menstruációs ciklusod idején se szívesen mondasz le a testmozgásról, akkor olvasd el cikkünket. Összeállításunkból megismerheted azokat a mozgásformákat, melyek valóban képesek enyhíteni a kellemetlen tüneteket, miközben a testedzésről sem kell lemondanod.

Testmozgás menstruáció alatt.

Kardió edzés

Gyaloglás, futás, elliptikus tréner stb. Az intenzív kardió edzés növeli az endorfin termelődését, és ezáltal csillapítja a fájdalmat és javítja a közérzetet, hangulatot is. Ráadásul ez a mozgásforma serkenti az egész test vérkeringését.

Nagy intenzitású intervallumedzés

A zsírégetésben az egyik leghatékonyabb megoldást jelenti a nagy intenzitású intervallumedzés, de hatékonysága tovább fokozható, ha a menstruáció ideje alatt végezzük, amikor a progeszteron és az ösztrogén szint csökken. Ennek a „hormonális elmozdulásnak” köszönhetően ugyanis ilyenkor több üzemanyag áll a test rendelkezésére, így nagyobb hatásfokkal végezhető az edzés, mint, amikor magasabb az ösztrogénszint.

Jóga

Számtalan olyan ászana, testtartás létezik a jógában, ami nyújtja a hát és a medence izmait, ezáltal pedig enyhít a menstruációs ciklus alatt fellépő görcsökön. Ráadásul a jóga során is kötelező a mély légzés, aminek előnyeiről fentebb olvashattál. A rendszeres jógázás csökkenti a szorongást, a dühöt, depressziót és összességében is hangulatunk és közérzetünk előnyére válik.

A jóga is oldja a görcsöt.
Erősítő edzés

Az alacsonyabb ösztrogén szint a súlyzós, erősítő edzések hatásfokán is javíthat. Arra viszont ebben az időszakban mindenképpen figyelj oda, hogy ne válassz túl nagy súlyt, mert az ronthatja az állapotodat, azáltal, hogy fokozza a menstruációs görcsöket.

Nyújtás

A nyújtás hatására az izmok lazábbá válhatnak, és oldódhatnak a görcsök, ezáltal enyhíthető a menstruációs fájdalom.

Mozgásformák, amiket végezhetsz a menstruáció alatt.

Úszás

Az úszás pihentetően hathat ebben az időszakban, és sok esetben nagyszerű görcsoldó megoldásnak bizonyul, miközben serkenti a vérkeringést, és fokozza a vér áramlását a szervezetben. Azonban, ha a görcsök nagyon erősek, akkor akár rosszul is hathat ránk. Ez esetben érdemes kihagyni.

Lazítás és relaxáció

A mély légzéssel egybekötött relaxáció, ellazítja az izmokat, oldja a görcsöket, csillapítja a fájdalmat. A pihenésnek ez a formája különösen jól jöhet ilyenkor.

Szex

A szex az egyik legjobb fájdalomcsillapító tevékenység. Az orgazmust követően a szervezetben oxitocin szabadul fel, ami izomösszehúzó hatással bír, így elfelejtheted a görcsöket, és persze endorfin, amiről köztudott, hogy boldoggá tesz. Vagyis ilyenkor sem tilos az élvezet.

Így eddz havi baj idején.

Tánc

A tánc legyen az Zumba, hip-hop stb. javítja a hangulatot, a közérzetet. Rugalmasságot ad, és hatására kalóriát égethetünk el, miközben jól érezzük magunkat.

Ezt ne tedd

Enyhe görcsök, kibírható fájdalom esetén a legtöbb mozgás jót tehet veled, ugyanakkor a hatás az ellenkező lehet, ha a tüneteid intenzívek és a görcseid erősek.

Ráadásul néhány tanulmány szerint a ciklus idején nagyobb az elülső keresztszalag (ACL) szakadás veszélye, azért talán érdemes kerülni azokat a gyakorlatokat, amelyek megterhelik ezt a területet.

Forrás: health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

Vélemény, hozzászólás?