Wavita egészség webáruház
Hirdetés
Egészségügyelet / Érdekességek / Bizarr / Testszag kontra betegségek
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Testszag kontra betegségek

A svédországi Karolinska Intézetben komolyan kutatják az összefüggést az emberi testnedvek szaga és bizonyos betegségek között. A szagok szótárként szolgálhatnak egy-egy betegség felismeréséhez. Egészen a középkorig visszanyúlóan az orvoslásban diagnosztikai megoldást kínáltak a test által kibocsájtott illatanyagok.

A testszag, akár csak az ujjlenyomat, mindenkinél egyéni és utánozhatatlan, éppen ezért sok információval szolgálhat. A testünk különböző területein keletkező párolgások különféle vegyületekből állnak, melyek összetételét befolyásolja az életkor, a táplálkozás minősége, az anyagcsere és értelemszerűen az egészségi állapot is.

Mats Olsson, svéd pszichológus szerint a testszag betegségeinkről is árulkodhat, mivel minden betegségnek meg van a saját szaga.

Vannak kórok, melyekhez hasonló szagokat rendeltek, például a hastífusztól szenvedő beteg szaga a frissen sült kenyér illatához hasonlít, a sárgalázasé egy hentesüzlethez, a görvélykóré pedig az állott söréhez.

A testszag betegséget jelezhet.

Egy gyakorlott orrnak ez könnyen megy, sőt a kínai orvoslásban még a mai napig használják a diagnosztizálásnál ezt a módszert. Szag alapján az egyik legkönnyebben felismerhető betegség a cukorbetegség, amit a rohadt alma szagához hasonlítanak.

A szagokat vizsgáló kutatók úgy gondolják, az evolúció lehetővé tette az emberek számára, hogy „kiszagolják” a bajt, megérezzék a változást. A kísérletek során önkénteseknél mesterséges gyulladást idéztek elő, és a kiképzett ’”szaglónak” azonosítania kellett a betegséget.

Érdekesség, hogy diagnózist végző személynél immunaktivitást mutattak ki a szagok felismerésekor, vagyis az immunrendszer védekező mechanizmusa, a vészcsengő megszólalt benne, és arra figyelmeztetett, hogy a közelben valami nem stimmel. Még kutatják, mekkora szagdózisra van szükség ahhoz, hogy a szervezet “riasztója” jelezzen.

Többek között ilyen védekező mechanizmus az undor is, amit bizonyos szagok, illatok váltanak ki, mint például az ürülékek, penész, erjesztett élelmiszerek szaga.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy nagyon sok tényező befolyásolhatja a testszag megváltozását, első körben nem feltétlenül betegségek, akár egy erősebb diéta is.

Ugyanakkor, ha egy rokonunk, barátunk esetében arra leszünk figyelmesek, hogy valami kifejezetten rossz irányba változott, vagyis hirtelen kellemetlennek érezzük a testszagát, az egy figyelmeztetőjel is lehet, és lehetséges, hogy ő maga még nem is vette észre, nem érzékelte.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Új genetikai mutációt fedeztek fel.

Új fejlődési zavarok – évente 400 ezer gyermek érintett

14 új gyermekfejlődési rendellenességet találtak, és azonosítottak be brit genetikusok – jelent meg a Science ...

Minden vélemény számít!