Valóban veszélyes, ha E betűs adalékanyag van az ételünkben?

Az E-mentes étkezés számos kérdést vet fel. Ezeket veszi sorra cikkünk.

E-mentes termékek és E-szám.

Ami idegen az veszélyes, ezért mindenféle kémiai vegyületről eleve méregként vélekedünk, pedig nem is tudjuk pontosan, hogy valójában mit takar a furcsa név, vagy a hosszú szám.

Remek példa a szuperegészséges, bio nyírfavíz, amelynek összetevői az E967 és az E300 vegyületek, vagyis a nyírfacukor és az aszkorbinsav (hétköznapi nevén C-vitamin).

A termékeken feltüntetett E-mentesség azt sugallja, hogy minden E-vel és számmal jelölt adalékanyag valami nagyon rossz és egészségtelen összetevő. A legtöbb anyagnak van E száma, például a levegő is 99 %-ban olyan összetevőkből áll, amelynek van ilyen jelölése.

De mik is ezek a titokzatos E-számok?

Az Európai Unióban az élelmiszeripari adalékanyagok rendszerezésére használják az E-számrendszert. A lényege, hogy az összetevőket egyértelműen, és egyszerűen felsorolják a szakemberek számára. Mivel azonban a termékeken olvasható összetevők leírása a laikusok számára sem titok, ugyanakkor szaktudás hiányában számukra értelmezhetetlen, az utóbbi években, az egészséges életmód reformkorában felütötte fejét a pánik, hogy a gyártók az olcsó előállítás érdekében mesterséges vegyületeket használnak, amelyekkel mérgeznek minket, fogyasztókat.

Természetesen nem feltétlenül egészséges minden E-számmal jelölt anyag, ugyanakkor nem szükségszerű, hogy ártalmas legyen.

Rengeteg vitamin, létfontosságú vegyület, természetes anyag is kapott jelölést. Az érdekesség és a logikai bukfenc ott van a történetben, hogy gyakorlatilag az E-mentesként jelölt termékek lehetetlen, hogy E-mentesek legyenek. Még sincs szó arról, hogy átverik a fogyasztót, mivel a kémiában nem különítenek el alapanyagot és adalékanyagot, csupán vegyületeket, addig az élelmiszeripar jogrendszerében nagyon is van differencia.

Egészségtelenek az E-számok?

Egy példával illusztrálva világossá válik miről is beszélünk. Létezik az úgynevezett betanin anyag, amely az E162 jelölést kapta, és a céklából kinyerve színezőanyagként használja az ipar. Nos, a betanin színező hatását elérhetjük magával a cékla felhasználásával, ki is szedhetik a céklából és úgy keverhetik a színezni szánt ételhez, vagy előállíthatják laboratóriumi keretek között. Bármelyik eset érvényesül, ugyanarról az anyagról van szó, amit egyébként antioxidáns hatása miatt igen fontosnak tartanak az emberi szervezet számára, de E-számát látva kisebb szívrohamot kapunk tőle.

A jogi kiskapu pedig ott van, hogy míg első esetben alapanyagként szolgál a betanin, a második két opció szerint már adalékanyag. Ezekben az esetekben érkezik az egészséges életmód gurujaitól a támadás, hogy a mesterségesen előállított vegyületek, nem tudják produkálni ugyanazokat a pozitív hatásokat, mint természetesen képződött változatuk. Ennek igazság tartalmát nem feszegetjük, ugyanakkor a természetes formában megvásárolt zöldségek, gyümölcsök, alapanyagok valódi tisztaságában akkor lehetünk biztosak, ha mi magunk termesztjük őket.

Hangsúlyos, hogy sem az E-számokkal teli, sem az E-mentes termékek mellett nem rakjuk le voksunkat, ugyanakkor való igaz az a megjegyzés, amely szerint egyik esetben sem garantált az egészségtelenség vagy az egészségesség.

Ahogy az élet minden területén ezekben az esetekben is érdemes utánajárni az állításoknak, több szakmai véleményt is figyelembe venni mielőtt valamilyen radikális mozgalom mellé állnánk.

Forrás: Index.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?