Egészségügyelet / Friss hírek / Sokak életét mentheti meg az új adomány

Sokak életét mentheti meg az új adomány

9 millió forint értékű ultrahang-diagnosztikai készüléket adományozott az AVON a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának. A hordozható eszköz várhatóan évente legalább 1000 hölgy vizsgálatát teszi majd lehetővé, de fontos szerepe lesz az emlődaganatok eltávolítása, illetve az esetlegesen fellépő műtéti szövődmények kiszűrése során is.

A készülék megvásárlására a cég egy korábbi szegedi figyelemfelhívó rendezvényen tett ígéretet a városnak. A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika az ország egyik legnagyobb radiológiai központja.

Az intézmény Dél-Kelet-Magyarország 4 megyéjéből évi sok ezer daganatos beteget, köztük 200 mellrákkal diagnosztizált hölgyet lát el.

Az adományozott ultrahang-diagnosztikai készüléket a fekvő- és járóbetegek radiológiai diagnosztikájára és intervenciós radiológiai kezelésére használják majd. A kisméretű, hordozható, ugyanakkor nagy teljesítményű készülék lehetővé teszi az ultrahangvizsgálatok elvégzését az ultrahang-laboratóriumtól távol, adott esetben az ágy mellett, vagy a műtőben is.

Adomány a mellrák ellen.

Ennek köszönhetően elősegíti, hogy a műtétek közben pontosítsák a daganat helyzetét, ami különösen fontos az eltávolítás során. Fontos szerepe lehet ezen túl az esetleges műtét utáni szövődmények felfedezésében, a kivonuló kampányszűrések esetén pedig lehetővé teszi az első emlődiagnosztikai lépések megtételét.

„A SZTE Radiológiai Klinika (együttműködésben a Diagnoscan-nel) régóta az emlőrák elleni küzdelem egyik élharcosa, amely jól képzett munkatársaival és kitűnő felszerelése birtokában megfelelő szolgáltatást nyújt az emlődaganatok korai kimutatásában és klinikai kivizsgálásában is. Az elnyert berendezés lehetőséget teremt arra, hogy tovább növeljük az általunk nyújtott ellátás színvonalát, javítva ultrahang-diagnosztikai kapacitásunkat, és lehetőséget teremtve a fiatal kollégák ilyen irányú kiterjedtebb gyakorlati oktatására is.”- tette hozzá Prof. Dr. Palkó András, igazgató. A 9 millió forint értékű készülék sokak életét mentheti meg.

Nézd meg ezt is

Hatszor gyorsabban terjed a rák a nőknél

Már 6-szor olyan gyorsan terjed a rák a nőknél

Az egészségtelen életmódok hatásának köszönhetően a rákos megbetegedések száma 6-szor olyan gyorsan nő a hölgyek, ...

Minden vélemény számít!