A vérnyomás érzékeny terület az emberi szervezetben, amit könnyen kibillenthetünk a medréből azáltal is, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Vannak olyan fogások, amikkel akár tudtunkon kívül megnövelhetjük, másokkal pedig csökkenthetjük. Cikkünkben olyan zöldségek, gyümölcsök, ételek kerülnek bemutatásra, amelyekkel csökkenthetjük a magas vérnyomásunkat.
Ha a vérnyomás-értéket magas, mindenekelőtt orvoshoz kell fordulnod vele. Az orvosi utasítások betartása mellett ugyanakkor az étkezéseddel is tehetsz az egészségedért. Érdemes odafigyelned a sóbevitel mérséklésére és meg kell válogatnod azt is, mi kerüljön a tányérodra.
Halételek
A szardínia, tonhal, lazac, csupa olyan hal, ami omega-3 zsírsavaival óvja a szív- és érrendszer egészségét, ezért érdemes legalább hetente két alkalommal beépíteni az étrendbe.
Zöldek
A sok szempontból egészséges zöldszínű zöldségek amellett, hogy segítenek megelőzni a vérszegénységet vastartalmuk révén, a sejtanyagcserét is támogatják, gazdag a folsavtartalmuk és a vércukorszint szabályzásért felelős káliumtartalmuk is jelentős. A bennük található klorofill vértisztító hatású, K-vitamin tartalmuk pedig a véralvadást segíti. A kínai kel, sóska, spenót, brokkoli, mángold, fejes káposzta, medvehagyma segítik a szervezetedet a vérnyomás csökkentésében, amihez rosttartalmuk is hozzájárul.
Bogyósok
A szabadgyökök elleni küzdelemben bizonyítottan hatékony antioxidáns bombák, a bogyós gyümölcsök. Érdemes beépíteni ezeket az étrendedbe, fogyassz naponta epret, málnát, áfonyát, ribizlit, mert általuk erősítheted az érfalakat, ami révén javul a véráramlás és csökkenhet a vérnyomás.
Grenadin
A gránátalma igazi top gyümölcs, ha vérnyomáscsökkentésről van szó. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat, akár smoothie akár nyers nass formájában fogyasztod, fontos, hogy cukor nélkül alkalmazd. Ha mindenképpen édesítenéd, válaszd a mézet vagy a nyírfacukrot erre.
Céklarépa
A cékla szinte minden életmód-kalauzban szerepel. Nem véletlenül, hiszen számolatlanul sok jótékony hatása van a szervezetre, akár zöldség, akár zöldséglé formájában fogyasztjuk. Káliumtartalma révén rendszeres fogyasztás mellett hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, a szív egészségéhez.
Forrás: NLC