10 cukorbetegségre utaló tünet

A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége, melynek szövődményei jelentősen rontják az életminőséget, illetve életkilátásokat. Az érintettek akár több mint fele lehet még tünetmentes, diagnosztizálatlan, kezeletlen. Ezért összeszedtük a cukorbetegség fő tüneteit, figyelmeztető jeleit.

Rendkívül fontos, hogy ismerjük a cukorbetegség nyilvánvaló, és meglepőbb tüneteit is. Kezeletlenül komoly szövődményei lehetnek a szívbetegségtől az idegi károsodásigásig.

10 cukorbetegségre utaló tünet

1. Fokozott vizelet kiválasztás és-ürítés – folyamatos, erős szomjúság

Amikor felesleges cukor van a vérben, a szervezet igyekszik minél hamarabb eltávolítani azt, például kiüríteni a vizelettel. Ezért, ha magas a vércukorszint, gyakori a szinte állandó a vizelési inger, szükséges, akár az óránkénti pisilés. A fokozott vizelés dehidratációhoz vezet (ennek tünete a szokásosnál sötétebb színű vizelet is), és ettől alakul ki a folyamatos, erős szomjúság.

2. Nagyfokú éhségérzet

Ahhoz, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa a testnek szüksége van az inzulinra. Amikor kialakul az inzulin-rezisztencia, a sejtek már nem tudják tárolni a glükózt, emiatt lecsökken a szervezet energiaszintje, amit azzal próbál ellensúlyozni, hogy éhségérzetet kelt az energiafelvétel reményében.

3. Fáradtság, erőtlenség

Az éhségérzet növekedése miatt bevitt plusz kalóriákat a rendellenesen működő szervezet nem képes megfelelően hasznosítani, emiatt alakul ki a fáradtság, erőtlenség.

4. Száraz, repedezett, viszkető bőr

A fokozott vizelés miatti dehidratáltság következtében a bőr is elveszít víztartalma nagyrészét, mert a vese innen is elvonja a vizet. Emiatt kiszárad, berepedezik, lehámlik, viszket.

5. Ingerlékenység

A lecsökkent energiaszint a megnőtt éhség érzettel ingerlékenységet okoz. Amennyiben a vércukorszint folyamatosan magas, az folyamatosan rendellenesen alacsony fokozaton tartja az energiaszintet, és ez állandó idegességet gerjeszt.

6. Váratlan fogyás

A vizelettel távozó cukor nem szívódik fel a sejtekben, nem képes elraktározódni a szervezetben. Ez váratlan, drasztikus fogyást eredményezhet.

7. Bizsergő vagy zsibbadó végtagok

A bizsergő vagy zsibbadó végtagok a diabéteszes neuropátia tünetei is lehetnek, ami a magas vércukorszint következménye. A megemelkedett vércukorszint megzavarja az idegek által közvetített jeleket, és az érfalakat is meggyengíti. Az első tünet általában zsibbadás, bizsergés vagy fájdalom a lábfejben.

8. Homályos látás, hirtelen látásromlás

A szemben lévő erek a meggyengült érfal miatt, rendkívül érzékenyek a szüntelenül magas vércukorszintre. A szemlencse megduzzad, torzul, folyadék-gyülem alakulhat ki a szemüregben, ez homályos látást, hirtelen látásromlás okozhat. Ez csak ideiglenes, mert amennyiben a vércukorszint helyre billen, a látás is újra a régi lesz.

9. Lassan gyógyuló sebek, zúzódások

A magas vércukorszint gátolja a fehérvérsejtek megfelelő működését, ezzel akadályozva a természetes gyógyulási folyamatokat. A romló keringés pedig csökkenti a szervezet regenerációs képességét, és a sebek, zúzódások nehezebben gyógyulnak.

10. Gyakori fertőzések

A magas vércukorszint lassú immunválaszt eredményez, amely növeli a fertőzések esélyét, plusz a túl magas glükózszint nagyszerű táptalaj a baktériumok szaporodásához is.

Amennyiben akárcsak egy, vagy több tünetet tapasztalsz magadon vagy családod körében, érdemes felkeresni a háziorvost vércukorszint mérésre.

Jó tudni: a cukorbetegség több típusa is adókedvezményre jogosít.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?