Segítség: Becsípődött

Egy rossz mozdulat, egy kényelmetlen alvó-pozíció elegendő ahhoz, hogy szúró, égő fájdalomban legyen részünk a nyakunkban, a vállunkban, a hátunkban vagy a karunkban egy becsípődött ideg miatt. Szerencsére ez a kellemetlen állapot elkerülhető, és ha már kialakult, jól kezelhető.

Az idegbecsípődés olyan területen is jelentkezhet, ami korlátoz minket a szabad mozgásban, így akár tartósabban is kihathat a mindennapjainkra. A sok száz izomból, ami a testünket építi fel, szinte nincs olyan, ami ne tudna fájni, akár mozgás után, akár egy rosszul kivitelezett mozdulatot követőn vagy az influenza kísérő tüneteként.

Amit az izomfájdalmakról tudni érdemes

Az izomfájdalommal járó tünetek széles spektrumon mozoghatnak az enyhe sajgástól, az izomlázon át a napokig elnyúló szúró, égő fájdalomig vagy akár az érzékszervi zavarokig. Utóbbiak szorosan összefüggnek azzal, hogy az izomfájdalom sok esetben kisugárzik a testben, és van, hogy a fájdalmat nem is ott érezzük, ahol keletkezett, ahol az ideg becsípődése történt, hanem egészen más testrészeinken. Például hátprobléma esetén a fájdalom sokszor a csípőbe sugárzik vagy a lábakba.

Az idegbecsípődés tünetei és kiváltó okai

Az idegbecsípődés hátterében húzódó okok sokfélék lehetnek és bárkinél jelentkezhet ez a fizikai probléma. Sok esetben, ha a nyakunkban történik, a vállunkban is érezzük. Ilyenkor az ideg irritációjáról vagy gyulladásáról beszélhetünk. Hátterében az esetek többségében a környező izmok feszültsége áll, ilyen az izommerevség, a görcs, amikor az ezek nyomán fellépő keménység nyomást helyez a környező idegi pályákra. Ezt a rossz mozdulatokon túl a túlterhelés is okozhatja, de akár a rossz testtartás is ludas lehet benne, mert ilyenkor a gerincoszlopra gyakorolt negatív hatáson keresztül az izmokban is feszültség keletkezik.

Ha az okok között nem az izommerevség vagy húzódás szerepel, olyan komoly sérülések is idegbecsípődést okozhatnak, mint egy csonttörés, nyaki sérülés, csigolyagyulladás, vagy porckorongsérv. Utóbbit zsibbadás kíséri a karban vagy a lábban, mert az elmozdult porckorong nyomást gyakorol az idegre, ez pedig végigszalad a gerincoszlopon.

Vigyázat! Ilyen esetben nem mindig beszélhetünk sérvről, van, hogy súlyosabb diagnózis, akár daganat állhat a háttérben. Ez a daganat a porckorongon lehet jó indulatú is, de ez is nyomhatja az ideget. Ha a tünetek tartósan fennállnak, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni a panaszokkal, mert sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat.

Célkeresztben a veszélyeztetett testrészek

A nyak, a torok, a váll, a hát az idegbecsípődés szempontjából leginkább kritikus területek. Jó tudni, hogy a fájdalom legtöbbször nem lokális. A nyak esetében sokszor a hátunkat vagy a fejünket fájlaljuk, egy vállficamot pedig a karokban jelentkező sajgás is jelezhet.

Teendők idegbecsípődés esetén

A kezelést minden esetben ajánlott a kiváltó okhoz igazítani. Ha a tüneteket izomfeszültség okozza, fájdalomcsillapítóval és izomlazítóval orvosolhatjuk a panaszokat. Az állapot mértékétől függően vethetünk be tablettákat, injekciót is.

Sokat segíthet, ha melegborogatást (melegvizes palack, melegítő párna) tesszünk az érintett területre, ezáltal segítjük az izmok jobb vérellátását és a bennük lévő feszültség oldását. Masszírozással is hasonló hatás érhető el. Megelőzés szempontjából hatékonyak a rendszeresen végzett erősítő- és nyújtó gyakorlatok, a helyes testtartás, a rendszeres testmozgás. Az edzéstervet érdemes gyógytornászra bízni.
A klasszikus módszerek mellett kipróbálhatunk olyan alternatív megoldásokat is, mint az akupunktúra, a csontkovácsolás.

Ha kész a baj

Fontos, hogy amint észleljük az idegbecsípődést maradjunk nyugodtak, mozogjunk lassan, ne kapkodjunk, mert annál rosszabb lesz. Néhány percig maradjunk abban a testhelyzetben, amiben vagyunk, figyeljünk a lassú és mély légzésre, és mozgassuk óvatosan a sérült testrészt.

Forrás: Házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?