11 jel, ami arra utal, hogy a fejfájásod valójában migrén

Hajlamosak vagyunk az egyszerű fejfájást is migrénként aposztrofálni, holott a két fájdalom között van különbség. Ha felismered a tüneteket, könnyebben kezelheted a problémát, és hamarabb jöhet az enyhülés is.

A migrén és a fejfájás tüneteit érdemes külön választanunk. Nőként különösen fontos lehet felismerni a két jelenség közötti különbséget. Előbbi ugyanis a hölgyek esetében háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Bizonyos kutatások szerint a migrénes betegek több mint felét soha nem diagnosztizálják.

Szánj néhány percet arra, hogy megtanuld felismerni a migrénes tüneteket, mert ha foglalkozol az állapotoddal, olyan kezelési megoldásokhoz kaphatsz ötletet, melyek hamarabb biztosítják számodra egy-egy migrénes hullám után a várva-várt megkönnyebbülést! Cikkünk ismerteti veled azokat a jeleket, tüneteket, melyek felismerése segíthet abban, hogy megelőzd a fájdalommal telített órákat, illetve kialakult migrén esetén a fájdalom csillapítását is megkönnyítheti.

Mikor beszélhetünk migrénről?

A Nemzetközi Neurológiai és Sztrók Intézet definíciója szerint a migrén egy olyan agyi betegség, amely különböző kellemetlen tüneteket okoz, amelyek akár négy órától három napig tarthatnak. (Bizony, akár három teljes napon át!)
Míg a migrénes fejfájás pontos oka ismeretlen, a migrénkutató alapítvány szerint a gének és a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában.

Hogyan különböztethetjük meg a migrént az egyszerű fejfájástól?

A migrénes fejfájás különböző tüneteket produkál a támadás előtt, alatt és után is. Ez mindenkinél más-más szimptómákkal járhat. A tünetek fokozatosan vagy hirtelen jelentkezhetnek. Néha egyik napról a másikra alakulnak ki, és van, hogy már hasogató fejgörccsel ébredünk.

Ezek alapján jól elkülöníthető a szimpla fejfájástól, ami nem jár egyéb tünetekkel (pl. hányinger, szédülés). Ha a fájdalom mellett egyéb szimptómák is jelentkeznek nálunk, egy egyszerű fájdalomcsillapító sajnos kevés lesz az enyhüléshez.

Gyakori migrénes tünetek

Lüktetés a fejben
Sok érintett arra panaszkodik, hogy szinte érzi a szívverését a fejében, amikor eléri a fájdalom hulláma. Más ezt úgy fogalmazza meg, hogy „felrobban a feje”. Ez a tünet azonban még elviselhető, még nem feltétlenül szab gátat a mindennapi tevékenységek elvégzésének.

Fájdalom csak a fej egyik oldalán jelentkezik
Míg a migrén a fej mindkét oldalán tapasztalható, a fájdalom jellemzően csak az egyik oldalon van. Ugyanakkor ilyenkor nyomást érezhetünk a szemünk és a homlokunk körül is.

Torzított látás
A migrén következtében a véráramlás csökken az agyban. Ez a torzított látás különböző formáit idézi elő, beleértve a csillogó fényeket,a különböző színek felerősödését, a villogó vagy színes cikk-cakk vonalakat a vizuális mezőben, a homályos látást stb. Ez a jelenség a szimpla fejfájásra egyáltalán nem jellemző.

Gyengeség és bizsergés
A látás nem az egyetlen dolog, amit a csökkent agysebesség befolyásol. A migrén zsibbadást, bizsergést vagy akár gyengeséget is okozhat a test egyik oldalán. Vannak, akiknek a beszédközpontjuk is „akadni kezd” ilyenkor, ami hasonlít a sztrókra jellemző tünet-együttesre is.(Bár szerencsére ettől független szimptóma.)

Fokozódó hányinger
Sokan, akik migrénben szenvednek, émelygést, szédülést vagy akár hányást is tapasztalnak.
A szakértők úgy vélik, hogy a bélmozgás is lassul a migrénes fejfájás során, ami hányingert okozhat. Tanulmányok is találtak összefüggést a migrén és a gyomor-bélrendszeri betegségek között, de a kapcsolat még tisztázatlan.

Fokozott szaglás
Amikor migréned van, az agy túlérzékennyé válik, erősebbé vállnak az érzékszervek. Élesedik a hallás, intenzívebbé válik a szaglás. Ez az oka annak, hogy sok migrénes menedéket keres egy sötét, csendes, hűvös szobában, amikor a fájdalom rátör.

A fájdalom után marad a lehangoltság
A migrénes fejfájás előtt, alatt és után a depressziótól az eufóriáig terjedő ingerlékenységig, koncentrációzavarig mindenféle reakció jelentkezhet. Mindez az agy lelassult állapotával hozható összefüggésbe.

Lefékezi az életedet
A migrén nem csak fejfájás. Amíg tart, sőt még akár előtte és utána is, képes megszakítani a napi rutinodat. Ilyenkor nem ritka, hogy képtelen vagy eleget tenni a kötelezettségeidnek. Az egyszerű fejfájás nem jár ilyen következményekkel.

Lesújtó fáradtság
A migrén minden fázisában terhelés éri az agyadat, ami nagyon kimeríthet. Az az érzés, hogy a kávé mennyisége nem segíthet rajtad, egy vagy két napig tarthat a migrénes áthaladás után. Ez annak is köszönhető, hogy az agyad megpróbálja helyre hozni a rendetlenséget, ami újabb energiát igényel.

Nyaki merevség
A szakértők úgy gondolják, hogy a trigeminális ideg szerepet játszik a migrénben, ami így a nyak felső részére is kisugározhat izommerevség, izomfájdalom formájában.

Úgy tűnik, a fájdalom örökké tart
A migrén négy órától három napig tarthat. Jelentkezhet akár évek kihagyásával, vagy havi rendszerességgel, vagy akár félhavonta is. A szimpla fejfájás esetében nem beszélhetünk ilyen nagyfokú rendszerességről, illetve gyakoriságról.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik, ajánlott felkeresnünk a házi orvosunkat:

  • Mindenféle gyógyszerrel próbálsz véget vetni a fájdalomnak, és ezek egyike sem hat igazán…
  • Három vagy több alkalommal is fejfájást tapasztalsz…
  • Úgy érzed, hogy a fejfájás olyan mértékű, ami akadályoz a mindennapi feladatok ellátásában…

A házi orvos migrénes fejfájással neurológushoz irányíthat, aki segíthet a migrén okainak feltárásában, illetve az újabb hullámok megelőzésében a tünetek mérséklésében.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezt a 7 fájdalomtípust komolyan kell venni

A szervezet a fájdalommal jelzi, ha valami nincs rendben, általában szerencsére enyhébb dolgok okozzák. Általában elmondható, hogy ha nem tudod a pontos kiváltó okát érdemes kivizsgáltatni, de íme 7 fájdalom típus, amelyet komolyan kell venni, és orvosi segítséget kell kérni a diagnózishoz, kezeléshez.

Vélemény, hozzászólás?