11 meglepő mód, hogyan élheted túl a szörnyű allergia-szezont

Ha az allergia népbetegsége téged sem kímél, és a kukád zsebkendő halmokkal van tele, a szemeid égnek, és két tüsszentés között még a saját nevedet sem tudod elmondani, akkor listánk jó szolgálatot tehet neked. Néhány egyszerű praktikával igazi „túlélővé” válhatsz ebben a gyötrelmes időszakban is.

Tisztítsd rendszeresen a mosógéped

A gép sötét, meleg, nedves belseje ugyanis a gombák, és az olyan baktériumok, mint az E.coli, tökéletes táptalaja lehet. Sajnos ezeket a „lényeket” a mosószer sem tartja távol. Töröld át a gépdobot, és különösen az ajtó és a gumitömítés környékét tisztítsd át alaposan fertőtlenítővel, havonta legalább kétszer. Szintén hasznos megoldás a penészgombák ellen, ha a nedves ruhákat azonnal eltávolítod a gépből, és a mosógép ajtaját nyitva hagyod annak érdekében, hogy a dob alaposan kiszáradhasson.

Otthoni trükkök allergia ellen.

Néhány allergia megelőzhető

Méghozzá immunterápiával! Már léteznek úgy nevezett nyelv alatti pirulák, a fű félék és a parlagfű okozta allergiatípusok megelőzésére. Hamarosan a porallergia ellen is készülnek majd ilyen tabletták. Ugyanakkor ezek a gyógyszerek sajnos nem működnek azoknál, akik többféle allergiával is küzdenek.

Ne használj tollporolót vagy száraz rongyot

A pornak az a tulajdonsága, hogy hétről-hétre megtelepszik a polcokon. Ugyanakkor egy tollporoló vagy egy száraz rongy nem szabadít meg tőle, ezekkel csak azt éred el, hogy még jobban felkavarod a port az otthonodban, amivel csak ártasz, az amúgy sem kellemes allergiádnak. Ugyanakkor egy nedves ruha vagy egy portaszító szerrel átitatott papírtörlővel valóban száműzheted a port. Ez pedig létfontosságú, ha allergiával vagy asztmával küzdesz, és érzékeny vagy a poratkára. A háztartási por tele van irritáló anyagokkal, beleértve a házi kedvencek szőrét, a penész spórákat, vagy a szövetszálakat. Amikor úgy döntesz, itt az ideje egy alapos portalanításnak, a legjobb, ha ehhez egy porvédő maszkot is felteszel, aztán jöhet a kesztyű, és miután végeztél, moss alaposan kezet.

Allergia elleni tippek.

A porszívózást hagyd másra

Ilyenkor a porszívózás sem tesz jót, ha teheted, akkor hagyd másra. Ha nem, akkor vedd elő a porvédő maszkot és a kesztyűt, és tegyél új zsákot a porszívóba. A legjobb, ha az egész porszívót ki is takarítod használat előtt.

Cseréld le az ágyneműt

Az egész éves allergia leggyakoribb oka a poratka, és mivel kedvenc étele az elhalt hámsejt, nem meglepő, hogy jól megél az ágyban. Éppen Ezért, ha teheted, vásárolj anti-allergén ágyneműt, matracot, különös tekintettel a párnákra. Egy 2002-es tanulmány szerint ezek a darabok jelentősen csökkentik a poratkákat. Lehetőleg sűrűszövésű, mikroszálas ágyneműket keress.

Eddz a megfelelő időszakban

Bár a különböző típusú pollenek a nap különböző részein támadnak, reggel szinte biztos, hogy tele van velük a levegő. Jobb, ha a korai futást későbbre halasztod. Érdemes figyelemmel követni a pollen-helyzet alakulását, és kerülni a szabadtéri edzést, amikor az a tetőfokára hág. Eső után viszont kisebb a levegő pollenkoncentrációja.

Készülj fel: Allergiával együtt támadhat a migrén
Allergiás tünetek esetén 30%-al nagyobb a migrén valószínűsége is. Sőt, ilyenkor a fejfájás gyakoribb és intenzívebb is. A szakértők még keresik az összefüggés okát, de valószínűsíthető, hogy az arcon található, fő érzőidegnek van köze ehhez.

Allergia tünetei ellen.

Legyen minden tiszta

Szakértők szerint a legjobb, amit allergia-szezonban tehetsz, az, ha maximálisan tisztán tartod a környezetedet. Mosd ki a függönyöket, a díszpárnákat, a szőnyegeket, a zuhanyfüggönyt legalább havonta egyszer. Tudjuk, hogy ez sok „macerát” jelent, de a forró víz a legjobb módja annak, hogy eltávolítsd otthonodból az allergéneket. Dél-koreai kutatók megállapították, hogy mosáshoz a 140 fok az ideális hőmérséklet, mert ez 100%-ban megöli a poratkákat.

A szobanövény is „támadhat”

Belgiumi kutatók felfedezték, hogy az allergiában szenvedők 78%-a az otthoni növényekre volt allergiás, leggyakrabban valamelyik fikusz-félére. A szobanövények között is sok virágzó fajta akad, ami allergiás reakciót válthat ki belőlünk. Túlzott érzékenység esetén érdemes nem virágzó szobanövényeket beszerezni, a virágzók helyett.

Tisztaság a szekrényben is

Nem hinnéd, mennyi allergént rejthet a szekrényed. A zoknitartó kosarakban, vagy a cipőtartó állványok alatt is összegyűlik a por, ami aztán a ruhákra is rátapad. Évente legalább egyszer ürítsd ki a szekrényeket, és töröld át azokat fertőtlenítő hatású, portaszító-szerrel.

Az allergia ellen ezt vesd be.

A háziállat nem hipoallergén

Ha a penészre vagy allergiás, könnyen lehet, hogy az otthoni akváriumod miatt nem múlnak az allergiás tünetek. A halak vizes medencéje ugyanis a gomba spórák kedvelt környezete lehet. A kutya vagy macska szőre, szintén ellensége az allergiásoknak. Ha teheted, inkább ne tarts házi állatot.

Forrás: Health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Sok a méreganyag a májadban? Ezek jelezhetik

A máj közel 500 testi folyamatban vesz részt, így szerepet játszik a méregtelenítésben is, nem csoda, hogy az egyik legfontosabb szerv. Lássuk, milyen tünetekkel jelzi a májunk, ha a megtelik méreganyagokkal.

Vélemény, hozzászólás?