Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

11 meglepő mód, hogyan élheted túl a szörnyű allergia-szezont

Ha az allergia népbetegsége téged sem kímél, és a kukád zsebkendő halmokkal van tele, a szemeid égnek, és két tüsszentés között még a saját nevedet sem tudod elmondani, akkor listánk jó szolgálatot tehet neked. Néhány egyszerű praktikával igazi „túlélővé” válhatsz ebben a gyötrelmes időszakban is.

Tisztítsd rendszeresen a mosógéped

A gép sötét, meleg, nedves belseje ugyanis a gombák, és az olyan baktériumok, mint az E.coli, tökéletes táptalaja lehet. Sajnos ezeket a „lényeket” a mosószer sem tartja távol. Töröld át a gépdobot, és különösen az ajtó és a gumitömítés környékét tisztítsd át alaposan fertőtlenítővel, havonta legalább kétszer. Szintén hasznos megoldás a penészgombák ellen, ha a nedves ruhákat azonnal eltávolítod a gépből, és a mosógép ajtaját nyitva hagyod annak érdekében, hogy a dob alaposan kiszáradhasson.

Otthoni trükkök allergia ellen.

Néhány allergia megelőzhető

Méghozzá immunterápiával! Már léteznek úgy nevezett nyelv alatti pirulák, a fű félék és a parlagfű okozta allergiatípusok megelőzésére. Hamarosan a porallergia ellen is készülnek majd ilyen tabletták. Ugyanakkor ezek a gyógyszerek sajnos nem működnek azoknál, akik többféle allergiával is küzdenek.

Ne használj tollporolót vagy száraz rongyot

A pornak az a tulajdonsága, hogy hétről-hétre megtelepszik a polcokon. Ugyanakkor egy tollporoló vagy egy száraz rongy nem szabadít meg tőle, ezekkel csak azt éred el, hogy még jobban felkavarod a port az otthonodban, amivel csak ártasz, az amúgy sem kellemes allergiádnak. Ugyanakkor egy nedves ruha vagy egy portaszító szerrel átitatott papírtörlővel valóban száműzheted a port. Ez pedig létfontosságú, ha allergiával vagy asztmával küzdesz, és érzékeny vagy a poratkára. A háztartási por tele van irritáló anyagokkal, beleértve a házi kedvencek szőrét, a penész spórákat, vagy a szövetszálakat. Amikor úgy döntesz, itt az ideje egy alapos portalanításnak, a legjobb, ha ehhez egy porvédő maszkot is felteszel, aztán jöhet a kesztyű, és miután végeztél, moss alaposan kezet.

Allergia elleni tippek.

A porszívózást hagyd másra

Ilyenkor a porszívózás sem tesz jót, ha teheted, akkor hagyd másra. Ha nem, akkor vedd elő a porvédő maszkot és a kesztyűt, és tegyél új zsákot a porszívóba. A legjobb, ha az egész porszívót ki is takarítod használat előtt.

Cseréld le az ágyneműt

Az egész éves allergia leggyakoribb oka a poratka, és mivel kedvenc étele az elhalt hámsejt, nem meglepő, hogy jól megél az ágyban. Éppen Ezért, ha teheted, vásárolj anti-allergén ágyneműt, matracot, különös tekintettel a párnákra. Egy 2002-es tanulmány szerint ezek a darabok jelentősen csökkentik a poratkákat. Lehetőleg sűrűszövésű, mikroszálas ágyneműket keress.

Eddz a megfelelő időszakban

Bár a különböző típusú pollenek a nap különböző részein támadnak, reggel szinte biztos, hogy tele van velük a levegő. Jobb, ha a korai futást későbbre halasztod. Érdemes figyelemmel követni a pollen-helyzet alakulását, és kerülni a szabadtéri edzést, amikor az a tetőfokára hág. Eső után viszont kisebb a levegő pollenkoncentrációja.

Készülj fel: Allergiával együtt támadhat a migrén
Allergiás tünetek esetén 30%-al nagyobb a migrén valószínűsége is. Sőt, ilyenkor a fejfájás gyakoribb és intenzívebb is. A szakértők még keresik az összefüggés okát, de valószínűsíthető, hogy az arcon található, fő érzőidegnek van köze ehhez.

Allergia tünetei ellen.

Legyen minden tiszta

Szakértők szerint a legjobb, amit allergia-szezonban tehetsz, az, ha maximálisan tisztán tartod a környezetedet. Mosd ki a függönyöket, a díszpárnákat, a szőnyegeket, a zuhanyfüggönyt legalább havonta egyszer. Tudjuk, hogy ez sok „macerát” jelent, de a forró víz a legjobb módja annak, hogy eltávolítsd otthonodból az allergéneket. Dél-koreai kutatók megállapították, hogy mosáshoz a 140 fok az ideális hőmérséklet, mert ez 100%-ban megöli a poratkákat.

A szobanövény is „támadhat”

Belgiumi kutatók felfedezték, hogy az allergiában szenvedők 78%-a az otthoni növényekre volt allergiás, leggyakrabban valamelyik fikusz-félére. A szobanövények között is sok virágzó fajta akad, ami allergiás reakciót válthat ki belőlünk. Túlzott érzékenység esetén érdemes nem virágzó szobanövényeket beszerezni, a virágzók helyett.

Tisztaság a szekrényben is

Nem hinnéd, mennyi allergént rejthet a szekrényed. A zoknitartó kosarakban, vagy a cipőtartó állványok alatt is összegyűlik a por, ami aztán a ruhákra is rátapad. Évente legalább egyszer ürítsd ki a szekrényeket, és töröld át azokat fertőtlenítő hatású, portaszító-szerrel.

Az allergia ellen ezt vesd be.

A háziállat nem hipoallergén

Ha a penészre vagy allergiás, könnyen lehet, hogy az otthoni akváriumod miatt nem múlnak az allergiás tünetek. A halak vizes medencéje ugyanis a gomba spórák kedvelt környezete lehet. A kutya vagy macska szőre, szintén ellensége az allergiásoknak. Ha teheted, inkább ne tarts házi állatot.

Forrás: Health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ételallergia ritkább tünetei (szerencsére)

Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti, ami általában gyermekkorban jelentkezik, de nem ritka, hogy felnőttek olyan ételre lesznek túlérzékenyek, amivel addig nem volt problémájuk. Az immunrendszer bizonyos fehérjéket támadónak ítél meg, ezért reakcióra készteti a szervezetet. Hogy milyenekre?​ Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?