4 tünet amit ajánlott kivizsgáltatni nőgyógyásszal

A szakorvosi ajánlások szerint a nőknek 13-14 éves kortól rendszeresen, évente legalább egyszer el kellene menniük egy nőgyógyászati vizsgálatra. Igen ám, csakhogy a nőgyógyászati vizsgálatot a legtöbb hölgy teljesen feleslegesnek, és kellemetlen dolognak tartja. Pedig a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokra nem csak áldott állapotban van szükség, mert ezek segítségével egy seregnyi súlyos, akár életveszélyes betegség vehető észre még időben.

Íme 4 probléma, amivel ajánlott a nőgyógyászati kivizsgálás

 1. Rendszertelen menstruációs ciklus
  Olykor-olykor minden nőnél előfordul, hogy késik a menstruáció, esetleg teljesen ki is marad, állapotosság nélkül. Ennek a szabálytalanságnak több oka is lehet, mint például a stressz, a testsúlyváltozás, de akár súlyos betegséget is jelezhet. A rendszertelenné váló menstruációs ciklus az egyik első figyelmeztető jele lehet annak, hogy valami nagyon nincs rendben a hormonrendszerrel, vagy a nemi szervekkel. Ha évente nincs legalább 8-10 menstruáció, vagy nagyon rendszertelenné válik, mindenképpen szükséges a nőgyógyász felkeresése.
 2. Vérzési zavarok
  A szokásostól eltérő pecsételő vérzéssel, vagy szexuális együttlét után jelentkező vérzéssel is fontos szakorvoshoz fordulni, mert ez jelezhet méhpolipot, fibrómát, fertőzést, vagy daganatos vérzést is. Az olyan erős menstruációs vérzéssel is, amikor nagyjából 2 óránként kell cserélni a betétet vagy tampont, mert ez is sok problémára, hormonális zavarra, gyulladásokra, endometriózisra utalhat. A megszokottól erősebb menstruáció szövődménye pedig vérszegénység, fáradékonyság, kimerültség is lehet.
 3. Abnormális hüvelyi váladékozás
  A hüvely váladékozása teljesen természetes folyamat, a váladék ugyanis a nemi szervnek biztosít hatékony védelmet a külvilág felől leselkedő veszélyek ellen, távol tartja a kórokozókat. Mennyisége és minősége a menstruációs ciklussal, és a különböző hormonhatásokkal együtt változik (peteéréskor például jellegzetes, tojásfehérjére emlékeztető állaga lehet). A normálistól, a megszokottól eltérő mennyiségű, állagú, szagú vagy színű hüvelyváladék komoly betegség, például bakteriális vagy gombás fertőzés jele is lehet, de a kiváltó okok között találhatjuk a fogamzásgátló tabletták mellékhatásait, a menopauzát, a daganatos betegségeket is. Szükséges nőgyógyászati vizsgálatot elvégeztetni akkor, ha valaki nagy eltérést tapasztal a megszokottól.
 4. Vizelési gondok
  A gyakori vizelési inger, a fájdalmas vizelés, az égető érzés vizelés közben, a zavaros vizelet, a szúrós szagú vizelet, a medencetájéki fájdalom mind húgyúti fertőzésre utalnak. Ezeket a panaszokat a szakorvosok általában könnyen tudják kezelni, viszont kezeletlenül a fertőzésnek súlyos szövődményei is lehetnek.
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legveszélyesebb férfi-betegségek első tünetei

Óvd meg magad a súlyos betegségektől, következményeiktől, figyelj oda ezekre a tünetekre, és fordulj orvoshoz, ha észleled őket.

Vélemény, hozzászólás?