5 szokás a hormonrendszer egyensúlyáért

A stresszel terhelt mindennapok, a mozgáshiányos életmód, illetve a nem megfelelő táplálkozás következményeképpen a világon egyre több nőt érintenek a hormonrendszer zavarából kialakuló betegségek. Jó tudni, hogy az endokrin jellegű problémák esetében az orvosok által előirányzott kezelés mellett néhány jó szokás kialakítása is segíthet. Ezeket a hormonrendszer-támogató szokásokat mutatjuk be cikkünkben.

Annak köszönhetően, hogy a hormonális zavarok okozta problémák változatos, ugyanakkor nagyon is általános tüneteket produkálnak, sok esetben későn kerülnek csak diagnosztizálásra. A legtöbben gyermekvállalás előtt fektetnek erre hangsúlyt, holott a jelek időben történő felismerése révén hamarabb tehetnénk az életminőségünk javulása, a testi-lelki jóllétünk érdekében.

Mivel a hormonrendszer a szervezetünk egészének működésére kihat, egyensúlyának felborulása szintén a szervezet több pontján okozhat gondokat. Olyan változatos tüneteket produkálhat, ha bizonyos hormonokból több, másokból kevesebb termelődik, mint amilyen a testsúlyváltozás, a menstruációs problémák, a hajhullás, libidóvisszaesés, fáradtság, bőrpanaszok stb.

Ugyanakkor a legjellemzőbb hormonális betegségek, melyek a hölgyeket érintik, elsősorban a pajzsmirigy működészavarai, valamint a gyakran inzulinrezisztenciával társuló policisztás ovárium szindróma. Szintén érintett lehet a mellékvese vagy az agyalapi mirigy is.

Tényleg ennyit számít az életmód?

Az endokrinrendszer működését és bizonyos kórképek kezelését a szakemberek szerint nem lehet függetleníteni az életmód olyan összetevőitől, mint a testmozgás, a táplálkozás, valamint a stressz csökkentése.

Kezdjük az étrendünknél

A legjobb, ha az étrendünket dietetikusra bízzuk, aki konkrét betegségeinket is figyelembe véve kalkulálja ki a szervezetünk számára legtámogatóbb étrendet. Szénhidrátanyagcsere-zavar esetében például a szénhidrátbevitelre is oda kell figyelni. Az ideális táplálkozás egyszerre járul hozzá a bélflóra épségéhez, miközben több fronton is támogatja az egészséget.

Előbbi esetén jó tudni, hogy a bélflórát érintő problémák összefüggésbe hozhatók a szervezet krónikus gyulladásos folyamataival, melyek a hormonális betegségek kialakulásában szintén szerephez jutnak.
Részesítsük előnyben a sovány húsokat, halakat, kerüljön a tányérunkra minél több zöldség, gyümölcs, érdemes követni az egészséges zsírokat előtérbe helyező mediterrán diétát, ami a krónikus gyulladások csökkentésében is hatásosnak bizonyult.

Kerüljük a finomított cukrok és gabonák, a transzzsírok, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, valamint iktassunk az étrendünkbe magas rosttartalmú és prebiotikus hatású táplálékokat.

A stressz-kontroll kialakítása

Bár kikerülhetetlennek tűnő stresszhelyzetek bonyolítják mindannyiunk életét, fontos tennünk a mindennapi stresszcsökkentésért. Az állandósult feszültség hatására ugyanis a szervezet stresszhormonokat termel, így fokozódhat a kortizol szintje, ami súlygyarapodáshoz, koncentrációzavarokhoz, sőt akár depresszió kialakulásához is vezethet.
Nézzük szét a stresszkezelőmódszerek között, válasszuk ki a számunkra tartható megoldást, legyen az a meditáció, a jóga vagy valamilyen más mozgásforma, és gyakoroljuk minél többször.

Az alváshigiénia kialakításáról se feledkezzünk meg

A hormonáliszavarok gyakran alvászavarokkal is társulnak. Az éjszakai ébredések szerepelnek a PCOS és az inzulinrezisztencia tünetei között is, ahogy a légzéskimaradásokkal járó obstruktív alvási apnoe is. Ez egy ördögi kör, mivel a rossz alvásminőség, a kialvatlanság önmagukban is felboríthatják a hormonrendszer egyensúlyát. A megfelelő alváshigiénia kialakításával sokat tehetünk ez ellen. Érdemes következetes napirendet követni, mindennap ugyanabban az idősávban lefeküdni, zavaró hatásoktól mentes alvókörnyezetet kialakítani, és az alvást megelőző egy órában kerülni az elektronikus eszközök használatát. Érdemes a zsíros és nehéz ételeket is kiiktatni a vacsoránkból.

Csökkentsd az alkohol- és koffein fogyasztást

Kevesen tudják, de a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás szintén hatással lehet a hormonrendszerre, és annak egyensúlyzavarához vezethet. A koffein a stresszhormonok szintjét befolyásolhatja, az alkohol pedig az ösztrogéntúlsúly kialakulásáért tehető felelőssé, illetve a vércukorszint emelkedéséhez is hozzájárul. A mértékletesség ezek esetében tehát különösen fontos, napi 1-2 kávé, 1 ital naponta, vagy ritkábban még nem számít egészségre ártalmas túlzásnak.

Kerüld az EDC-anyagokat

A környezetben lévő, úgynevezett endokrin diszruptor vegyületek (EDC – Endocrine-Disruptor Chemicals) fokozzák a hormonális egyensúlyvesztés kockázatát, és a meddőség kialakulásához is nagy mértékben hozzájárulhatnak. Ezek az anyagok a talajban, a vízben, a levegőben, az élelmiszerekben és egyes higiéniai és kozmetikai termékekben is megtalálhatóak lehetnek. A szervezetbe jutva utánozhatják a hormonok funkcióját, vagy gátolhatják azok működését. Ilyen a BPA, azaz biszfenol-A, ami a műanyagokban található, a szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan működik. Sajnos a teljes kiiktatásuk szinte lehetetlen, de érdemes odafigyelni az illatosított kozmetikumok alkalmazásának csökkentésére, valamint élelmiszerek, italok esetében a műanyag csomagolás kerülésére.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tudnivalók a pajzsmirigy göbökről

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik.

Vélemény, hozzászólás?