Zsibbadó kar – szívprobléma okozza?

Sokféle okból zsibbadhat, fájhat a karunk. Általában a nyaki gerinc problémái okozzák ezt a kellemetlen tünetet, ám előidézhetik ezt olyan szívproblémák is, mint a szívritmuszavar, a szívelégtelenség, a szívmegnagyobbodás. Mik okozhatják, mikor kell kardiológushoz fordulni vele?

A zsibbadás gyakran előforduló tünet, és jelenléte többféle betegségre is utalhat, emiatt különösen fontos, hogy a lehető legpontosabban el tudjuk mondani, meg tudjuk határozni a fájdalom jellegét, mert ez az első támpont a diagnózishoz. A zsibbadást azért kell komolyan kell venni, mert akár súlyos betegségeket is előre jelezhet, emiatt fontos hamar kideríteni az okát.

Amikor mozgásszervi probléma áll a háttérben

  • A nyaki gerincszakaszon 7 csigolya feladata a fej problémamentes mozgása, a súlya viselése. A gerinccsigolyák között porckorongok vannak, illetve sűrű ideghálózat fut a vállra, karra is, a csigolyák védelmében. Emiatt a nyaki gerinccsigolyák környékének a fájdalma kisugározhat a vállba, a hátba és a karokba is.
  • A helytelen testtartás miatt elgémberedik a testrész, és zsibbadni kezd a kar, akár tartósan is.
  • Idegkárosodás miatt is felléphet, aminek a hátterében állhat többek között pajzsmirigy rendellenesség, májkárosodás, cukorbetegség, vitaminhiány, alkoholizmus.

Amikor szívprobléma, és mentőt kell hívni

A magyar népesség fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, emiatt különösen oda kell figyelni a hatékony megelőzésükre és kezelésükre. A szívbetegségek többsége lassú folyamatként alakul ki, ezért ha időben diagnosztizálja a kardiológus, kezelhetővé válnak.

„A figyelmeztető tünetek egyike lehet a karzsibbadás és/vagy fájdalom, főként, ha a bal karban kifejezettebb az érzés. Ilyen esetben mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, hiszen számos szív-érrendszeri betegség meghúzódhat a probléma mögött. Lehetséges például, hogy érszűkület, szívritmuszavar, szívelégtelenség, szívmegnagyobbodás, ingerületvezetési zavar, vagy éppen szívbillentyű probléma miatt érez a páciens zsibbadást a karjában” – figyelmeztet Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – „Ugyanakkor tudni kell, hogy ha erős mellkasi fájdalom mellett zsibbad a bal kar, akkor a koszorúérgörcs és a szívinfarktus gyanúja is felmerülhet. A nyugalomban fél óránál tovább tartó szorító fájdalom kifejezetten fenyegető jel, ilyen esetben hívjunk mentőt!”

Milyen vizsgálatokra van szükség?

„Ha valaki karzsibbadás miatt érkezik kivizsgálásra, alapos kikérdezéssel kell kezdenünk, hiszen tudnunk kell, volt-e a családban már szív- és érbetegség, milyen egyéb tünetek jelentkeznek, milyen más betegségek vannak jelen a páciensnél. Amennyiben a mozgásszervi és egyéb okok kizárhatók, a nagylabor vizsgálat, a nyugalmi EKG, a szívultrahang tovább vihet az okok feltárásában. Elképzelhető, hogy hasznos lehet a páciensnek, ha az arteriográfia segítségével feltérképezzük az erei állapotát, illetve szükséges lehet, hogy megtudjuk, hogyan reagál a terhelésre – erre szolgál a terheléses EKG -, vagy hogyan alakul egy napon keresztül a vérnyomása – ezt tudjuk monitorozni a 24 órás vérnyomásméréssel” – magyarázza el dr. Vaskó Péter kardiológus.

A vizsgálatok eredményein alapuló diagnózis után megkezdődhet az eredményes kezelés, amellyel akár olyan súlyos betegségek előzhetőek meg, mint a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, az agyvérzés, vagy a szívelégtelenség.

Forrás: KardioKözpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?