A CA-125 petefészekmarkerről

Bizonyos daganattípusok korai stádiumban egyáltalán nem hívják fel magukra a figyelmet, ilyenkor a tumormarkerek jelenthetik a nagy segítséget. A leggyakrabban használt nőgyógyászati tumormarker a CA-125.

A tumormarkerek különféle fehérjék és hormonok, és ezek mennyisége többnyire megemelkedik gyulladásos vagy daganatos kórképek esetén. A sokféle tumormarker többféle rákfajtát is jelezhet, ám fontos hangsúlyozni, hogy csak a kapott érték a diagnózis felállításához nem elegendő. Emelkedett tumormarker-szint esetén alapos kivizsgálásra van szükség képalkotó vizsgálatokkal, illetve szükség esetén biopsziával. A már diagnosztizált daganatok nyomon követésére önmagukban is tökéletesen alkalmasak a tumormarkerek.

A nőgyógyászati rákfajták szűrésére leggyakrabban használt tumormarkerek:

  • CA-125, AFP (petefészek)
  • HE-4 (petefészek)
  • CA 15-3, CA-549, MCA (emlő)
  • CEA, CA 72-4, CA 19-9 (tápcsatorna- vagy emésztőszervi érintettség)
  • TPS (áttétes emlőrák)

Mikor ajánlott elvégeztetni a tumormarker vizsgálatot?

Az emlő- és a petefészekrák is például kezdeti stádiumban többnyire nem okoznak tünetet, ezért ha valakinek a családjában előfordultak már, úgy érdemes időközönként ellenőriztetni nőgyógyászati tumormarkereit is csakúgy, mint menopauza után, mert ekkor egyes rákfajták kialakulásának az esélye megnő.

“Menopauza után gyakran elfelejtenek nőgyógyászhoz menni a nők, de a rákos megbetegedések nem felejtenek el megjelenni, sőt! Éppen ezért volna fontos, hogy az éves szűrésben benne legyen a tumormarkerek vizsgálata is, hogy ha szükséges, akkor további ellenőrzéseket, vizsgálatokat végezhessünk. Ezzel megnő a lehetősége annak, hogy még korai stádiumban kiderüljön, vannak-e abnormális sejtek”

– javasolja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Természetesen akár a legenyhébb panasz esetén is célszerű elvégezni a tumormarker vizsgálatot, például a CA-125 ellenőrzése mindenképpen indokolt olyan petefészek-daganatra utaló panaszok esetén, mint a haspuffadás, vérzészavarok vagy deréktáji fájdalom.

Milyen CA-125 tumormarker értékek gyanúsak?

A CA-125 egy általános petefészekmarker, aminek 35-ig normális az értéke, 300-ig inkább jóindulatú elváltozásra utal, ez felett keltheti fel a rosszindulatú daganat gyanúját, de például endometriózist is jelezhet.

A CA-125 mellett kiegészítő vizsgálatként alkalmazható a HE-4 is, ez pontosítja a kapott értéket, ezzel segít eldönteni jó- vagy rosszindulatú elváltozással kell-e számolni. Petefészekrák gyanújánál kockázatbecslő algoritmusokat is használnak ezen markerek értékei segítségével (ROMA, RMI).

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 FOGYÁSI TIPP VÁLTOZÓKORÚAKNAK

Évente átlagosan 6,8 kilót szednek magukra a változókorban lévő ötvenes-hatvanas éveikben járó nők, pedig néhány kisebb változtatással megelőzhető a túlsúly.

Vélemény, hozzászólás?