Tudnivalók a CRP szintről

A magas CRP-szint azt jelzi, hogy a szervezetben gyulladás van valahol, de mi is az a CRP, hogyan mérhető, és mi az ideális szintje?

A C-reaktív fehérje

A C-reaktív fehérjéket (CPR) a májsejtek termelik, és a gyulladás keletkezésére, és erősségére azonnal reagálnak. Ezeknek a fehérjéknek a feladata, hogy segítsék a szervezet nagy falósejtjeinek munkáját a testidegen, és a károsodott sejtek bekebelezésében. A CRP szintje a gyulladás kialakulásakor akár ezerszeresére is megemelkedhet, a megszűnése esetén pedig gyorsan visszacsökken.

A magas a CRP-szint következményei

Nincs teljes egyetértés az orvosok között a magas CPR-szint következményeivel kapcsolatban, egyesek úgy vélik, hogy összefüggésbe hozható a szívroham vagy a stroke fokozott kockázatával is.

A The Physicians’ Health Study című tanulmányban például arra jutottak, hogy az egészséges férfiaknál háromszor nagyobb a szívroham kockázata magas CRP-szint esetén.

A Harvard Women’s Health Study nevű tanulmányban megállapították, hogy nők esetében a magas CPR-szint a magas koleszterinszintnél is nagyobb kockázatot jelent agyvérzésre és szívkoszorúér-betegségre.

Egyes kutatások szerint a magas CRP-szint, és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) között is kapcsolat van.

Az orvosok CRP-tesztet a szívbetegségek, és az agyvérzés kockázatának felmérésére szoktak leggyakrabban elrendelni, továbbá az olyan gyulladásos autoimmun betegségek diagnosztizálására, mint a gyulladásos bélbetegség (IBD), reumatoid arthritis, lupusz.

A CRP-szint mérése

Vérből határozzák meg, és többnyire más laboratóriumi eredményekkel együtt értékelik, például a vérképpel. CRP gyorsteszt alkalmazására háziorvosi rendelőben, vagy ügyeleten is van lehetőség, ehhez az ujjbegyből vesznek egy pici vért.

Az ideális CRP-szint

A 8 mg/l eredmény még normális szintnek számít, az ennél magasabb CRP-szint, valamilyen súlyos fertőzésre, rákos megbetegedésre, autoimmun betegségre, esetleg már krónikus betegségre is utalhat. A probléma pontos diagnosztizálásához további vizsgálatokra van szükség.

Amennyiben valakinél felmerül kardiovaszkuláris betegség lehetősége, és ennek a kockázatának a felmérésére végzik el a CRP tesztet, akkor a kevesebb, mint 1 mg/l érték esetén alacsony a kockázat, az 1 és 2,9 mg/l érték között közepes a kockázat, a 3 mg/l-nél magasabb érték esetén magas a kockázat.

Forrás: drkashi.science

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A túlórázás egészségügyi kockázatai

Kutatások szerint a túlóra nem csak jelentősen megnöveli a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, hanem abszolút kontraproduktív is. Nézzük milyen konkrét egészségügyi kockázatai vannak.

Vélemény, hozzászólás?