A férfiakat is elérte a testképzavar kora: az izomdiszmorfia

Ösztönös elvárás a férfiaktól, hogy legyenek erősek érzelmileg, legyenek erősek fizikailag. Honnan tudjuk azonban elsőre megállapítani milyen erős egy férfi? Ha tagadni is próbáljuk, az első benyomást látható izomzatuk befolyásolja. Mekkora nyomást helyez ez a férfiakra?

egeszsegugyelet-betegsegek-ferfi-izomdiszmorfia-nagy

Az egészségügyben, az életmóddal foglalkozó területeken és a szóbeszédben nagy hangsúlyt fektetnek a női testképzavarra, az abból eredő betegségekre, a megelőző és kiváltó okokra. Azonban keveset hallunk és tudunk arról, hogy a férfiak körében sem ismeretlen a probléma. Esetükben nem anorexiáról, bulimiáról van szó, hanem izomdiszmorfiáról, vagyis túlzott testépítésről.

Az 1990-es évek elejétől jegyzett izomdiszmorfia kialakulása pszichológiai okokra vezethető vissza, a megfelelési kényszer korunk ideálképének az erősebbik nemre is nagy nyomást gyakorol.

Melyek az izomdiszmorfia tünetei?

  • A betegségben szenvedők sosem érzik külsejüket elég férfiasnak, növekvő izomtömegük ellenére is túl vékonynak, szikárnak látják magukat a tükörben.
  • Rengeteg időt, akár napi több órát szentelnek az edzésnek, és ha ezt az időt valami meghiúsítja szorongás, feszültség tör rájuk.
  • Kerülik az olyan helyeket, ahol a testüket mások is láthatják, például a strandot, és nyáron is főleg bővebb ruhákat viselnek, amelyek takarják őket.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a testépítés mint sport nem keverhető össze az izomdiszmorfiával. Azonban az edzések túlzásba vitele és előtérbe helyezése az élet más fontos területeivel szemben – mint például a munka, a család, barátok, társasági élet – már aggodalomra adhat okot.

A legnagyobb veszélyt a szteroidok jelentik, amelyekkel a kívánt eredmény elérését szeretnék gyorsítani. Az ördögi kör következménye lehet májbetegség, csontritkulás, bőrelváltozás, szexuális- és hangulatzavarok.

Mit tehetünk, ha családi, baráti vagy ismeretségi körünkben felfigyelünk a jelenségre?

Óvatosan, de próbáljunk beszélni vele őszintén a problémáról. Mutassunk rá hogyan vette át élete felett az irányítást a külsőségre való koncentrálás. Kérjük ki szakember véleményét és az érintettet is próbáljuk ösztönözni, hogy kérjen segítséget.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Elhízás fejben dől el.

Az elhízás tényleg fejben dől el?

Egyenes út az elhízáshoz, ha kövérnek látod magad. Van összefüggés a gondolataid, és a valódi testképed …