A kezeletlen reflux veszélyei

A reflux általános, gyakori tünetei is nagyon kellemetlenek, elég a gyomorégést vagy a savas böfögést említeni, viszont megfelelő kezelés nélkül a refluxnak súlyos, akár életveszélyes szövődményei is lehetnek.

A refluxnál a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, és kimarja a belső falát, azaz a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara okozza. Időnként egészséges emberekben is jelentkezik, mint gyomorégés, ám náluk jól működnek a savas vegyhatást közömbösítő, védő mechanizmusok. Kórossá akkor válik, ha a panaszok egyre gyakrabban fordulnak elő.

Jól kezelhető a reflux

A legáltalánosabb, legismertebb tünete a gyomorégés, ám a savas felböfögés, a szájüreg hátsó részéig hatoló csípős, savas íz is fontos figyelmeztető jele. A nyelőcsőbe visszajutó gyomortartalom az érintettet köhögésre ingerelheti, egyben nyelési problémákat is okoz. Előfordulhat rossz szájíz, kellemetlen szájszag, és fokozott nyálelválasztás egyaránt, plusz a visszajutó savak ronthatják a fogakat. Ezen panaszokkal érdemes refluxra gyanakodni, és orvoshoz fordulni velük.

Jó tudni, hogy a reflux jól kezelhető betegség, a terápiában szerepet kap az ideális étrend kialakítása, és a gyógyszeres készítmények alkalmazása is. Amennyiben ezek nem működnek, végső esetben műtéti eljárással is gyógyítható.

Semmiképpen sem szabad hónapokig, évekig arra várni, hogy magától elmúljon! Ha a tünetek 1 hónap alatt nem enyhülnek, esetleg még rosszabbra is fordulnak, mindenképpen kérjük orvos segítségét!

Veszélyes szövődmények

Kezeletlenül számos nem kívánt állapotot idézhet elő, legtöbbször fellépő szövődménye a nyelőcsőgyulladás, ami hosszabb távon heges nyelőcső-szűkületet okozhat. A savas hatások miatt kialakuló sérülések erőteljes vérzéssel járhatnak, sőt a nyelőcső falának perforációjához vezethetnek. Ez utóbbi már annyira súlyos probléma, hogy azonnali orvosi beavatkozás nélkül a beteg életét veszélyezteti.

Az évek óta fennálló reflux következtében Barett-szindróma jön létre, ami nagyjából 30-40 %-os eséllyel válik később rosszindulatú daganattá.

Szövődményeket nem csak a nyelőcsőben okozhat, gyakran a reflux áll a fertőzés nélkül is vissza-visszatérő, nehezen gyógyuló légúti tünetek, és arcüreggyulladás mögött, továbbá garat- és gégegyulladás is elég gyakran lép fel miatta.

Életveszélyes ritkább szövődménye a rohamszerű éjszakai gégegörcs (a savas visszafolyás okozta köhögés váltja ki), a szívpanaszok miatt kialakuló szívkoszorúér-görcs, és az infarktus.

Forrás: HáziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Gyógynövények gyomorproblémákra

Az emésztőrendszeri problémáknál is érdemes kihasználni a gyógynövények erejét. A gyógyteákkal javítható a tápanyagfelszívódás, enyhülhetnek a kellemetlen tünetek (puffadás, gyomorégés, reflux,…), segíthetik az elfogyasztott táplálékot gond nélkül végig jutni az emésztőcsatornán.

Vélemény, hozzászólás?