A legkíméletlenebb bőrrák: hajlamos vagy rá?

A bőrrák önmagában is egyike a legveszélyesebb daganattípusoknak, ugyanakkor ezenbelül is ismert egy kíméletlenebb típus. Cikkünkben olyan tényezőket mutatunk be, melyek hajlamosíthatnak a legagresszívabb bőrrák-típus kialakulására.

A bőrrák 3 fő típusa

A világszerte magas tendenciát mutató daganattípus rizikófaktorai közé tartozik az UV-sugárzáson túl a genetikai hajlam is. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza elmondta, hogy a bőrráknak három fő típusát különböztetik meg: a melanómát, a basaliomát és a laphámrákot. Ezek közül a legkíméletlenebb változat kétségkívül a melanoma, ami a melanocitákból, vagyis a bőr melanint, festékanyagot termelő sejtjeiből burjánzik tovább.

Az UV-sugárzás a melanoma és a nem melanoma-típusú bőrrákok esetében is kulcsfontosságú kockázatnövelő. Egyes esetekben azonban a genetikai halmozódás sem elhanyagolható, amikoris öröklődik a bőrrák kialakulására való hajlam.

Kimutatások szerint a melanómás esetek 5-10 százaléka öröklött, egy patogén gén- vagy génszekvencia-változat következtében. Olyan örökletes szindrómák is léteznek, amelyek fokozott nem-melanómás bőrdaganat-rizikót jelenthetnek.

Néhány jellegzetesség gyakran megfigyelhető az örökletes bőrrákkal diagnosztizált betegek esetében. Ezek alapján általában korai életkorban fejlődik ki a daganat és akár többször is kialakulhat. Abból kifolyólag, hogy az örökletes daganatok a DNS-kódban vannak, jellemzően csak az adott család egyik ágán vannak jelen. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a szülőpár mindkét tagja hordoz genetikai hajlamot erre a betegségre.

Azonos rizikófaktorok

A három bőrrák típus rizikófaktorai között több is azonosságot mutat, ezek a következők:

  • Világos bőr,
  • UV-sugárzásnak való kitettség, idetartozik a szoláriumhasználat is,
  • több alkalommal történő, gyerekkori hólyagos leégés,
  • rákmegelőző bőrelváltozások, például aktinikus keratózis megléte,
  • csökkent immunválasz,
  • idősebb életkor,
  • sok, illetve nem szabályos anyajegy,
  • genetikai rendellenességek, például Gorlin-Goltz-szindróma,
  • arzénnal való érintkezés.

Attól függetlenül, hogy az UV-sugárzás mindenesetben kockázati tényező, jó tudni, hogy a melanoma olyan területeken is képes kifejlődni, melyek nincsenek kitéve közvetlen napsugárzásnak. Ilyen terület lehet a tenyér, a hajas fejbőr, a nemi terület, vagy akár a talp is.

– A veszély abban áll, hogy ezeken a testrészeken jóval kisebb eséllyel veszik észre a páciensek a gyanús jeleket – véli a doktornő. – Azoknak, akiknek a családjában már előfordult bőrrák, nem kell megijedniük, de nagyon fontos tudatosan megtenniük mindent a megelőzésért, esetleg a korai felismerésért – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a megfelelő fényvédelem érdekében, emellett járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra (tünetek esetén azonnal, panaszmentes esetben pedig évente egyszer), ezeket egészítsük ki havonta önvizsgálattal.

A korai felismerés életet menthet, hiszen jelentősen megnöveli az eredményes kezelés és gyógyulás esélyeit.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Bőrgyógyászok 6 legjobb bőrápolási tippje

Bőrgyógyászok saját bőrápolási praktikáit, szakmai és személyes bölcsességét foglaljuk össze cikkünkben a szépségápolás terén.

Vélemény, hozzászólás?