Megsérültél? Ezért jobb, ha nem jegeled…

Egészségünk érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon látunk el egy akut sérülést. Szabó Klára, a Sherlock Rehab gyógytornásza és manuálterapeutája szerint például egy sportsérülés esetén először általában mindenkinek a jegelés jut eszébe, ám fontos tudni, hogy ez a módszer ma már a múlté.

Friss kutatások szerint ugyanis a jég segíthet a fájdalomcsillapításban, de a regenerációban nem. Sőt, amennyiben túl sokáig alkalmazzuk, akkor késlelteti a gyógyulást. Tehát a jegelés, azaz a RICE (Rest /pihenés/, Ice/jegelés/, Compression /nyomás/, Elevation/megemelés/) korszaka lejárt. Mivel a jegelésnek nagyon erős, akut fájdalomcsillapító hatása van, azt a hamis érzetet keltheti, hogy javul az állapotunk.

Valójában csak elnyomja a regenerációhoz szükséges gyógyulási folyamatokat. Érdekes tény, hogy már az az orvos sem támogatja ezt a módszert, aki kifejlesztette. Gabe Mirkin így nyilatkozott: „Csináld nyugodtan, ha jobban érzed magad ettől, de tudd, hogy késlelteti a gyógyulást. Hosszútávon semmit sem fog megváltoztatni.”

HATÉKONY KEZELÉSEK

– Az utóbbi időszakban számos akut sérüléssel találkoztam, és nagyon fontosnak tartom, hogy a régi, elavult módszerek helyett mindenki tisztában legyen a leghatékonyabb kezelésekkel – hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátette: – A legjobb, amit sérülés esetén tehetünk, hogy minél előbb visszatérünk a mozgáshoz. Ennek a folyamata az alábbi mozaikszavakkal foglalható össze: MOVE, PEACE & LOVE.

MOVE, AZAZ

 • Movement, not rest: Mozgasd, ne pihentesd!
 • Options – Offer other options for cross training: Használj többféle edzést!
 • Vary rehabilitation with strength, balance and agility drills: Egyszerre fejleszd az erőt, az egyensúlyt és az ügyességet!
 • Ease back to activity early for emotional strength: Hamar állj vissza az aktivitásra, hogy lelkileg erős maradhass!

EGY MÁSIK MEGKÖZELÍTÉS SZERINT, PEACE & LOVE:
PEACE (1-3 nap):

 • Protect: Védd!
 • Elevate: Polcold föl!
 • Avoid anti-inflammatory modalities: Kerüld a gyulladáscsökkentőket!
 • Compress: Használj kompressziót!
 • Educate: Tanuld meg újra használni!

Az első napok után pedig jöhet a LOVE:

 • Load: Terheld!
 • Optimism: Légy optimista!
 • Vascularisation: Fokozd a vérkeringést!
 • Exercise: Végezz edzést!

EZÉRT FONTOS A MOZGATÁS

– A sérült területet mindig finoman és fokozatosan kell mozgatni, lehetőleg a teljes mozgáspályán – magyarázta Szabó Klára. – Legfeljebb az első 3 napban kíméljük az adott testrészt, ezzel ugyanis elkerülhetjük az esetleges bevérzést. Nagyon fontos, hogy az izom állapotát a lehető legjobb formában kell megtartani, az immobilitás (mozdulatlanság) miatt ugyanis az izom jelentősen leépül, ezért az érintett terület vérellátása is gyengül. Ennek következtében a méreganyagok elszállítása és a kellő mennyiségű oxigénellátás akadályozott, így a gyulladás elhúzódhat – hívta fel a figyelmet a szakértő.

GYAKORLATI TANÁCSOK

 • Mellőzzük vagy minimalizáljuk a rögzítők használatát, ugyanis ezek lassítják a felépülést.
 • Már a kezdeti szakaszban kombináljuk a különböző mozgásformákat: vízben futás (uszodák gyerekmedencéjében, nyílt vízen), úszás, ellipszis tréner, evezőpad használata, kis súlyzós edzések, könnyed korcsolyázás, lassú futás stb.
 • A megfelelő vérellátást kardio mozgásokkal érhetjük el.
 • Egyszerre fejlesszük az izomerőt, az egyensúlyozó képességet és az ügyességet!

BÁTORÍTÁS, TÁMOGATÁS

– Fontos, hogy a sérülést követően, minél előbb kezdjük el fejben “rehabilitálni” a pácienst. Bátorítsuk, támogassuk lelkileg, javasoljunk személyre szabott mozgásformákat. Konkrét megoldási lehetőségekkel megnöveljük a beteg saját felelősségét a felépülésben, ami által a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik. Az optimista hozzáállás már önmagában fél siker – mondta a szakértő.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezek okozhatnak izomgörcsöt

Az izomgörcs érinti a fiatalokat, az időseket, a rendszeresen sportolókat, és a nem túl aktívakat is. A görcsöt az izomszövet tartós összehúzódása okozza, sok testrészben előfordulhat, ám a leggyakoribb a lábakban, különösen a vádliban, mert az itt található izmok használják a testben a legtöbb energiát. Kialakulását több minden okozhatja, ezek a leggyakoribbak.

Vélemény, hozzászólás?