Alzheimer áttörés? Új kutatás, reménykeltő eredmények

Egy brit, és német tudósok részvételével történő kutatásban, mind az antitest alapú kezelés, mind a fehérje alapú oltás enyhítette az Alzheimer-kór tüneteit, egyelőre állatkísérletekben.

A Leicesteri Egyetem, a Göttengeni Orvostudományi Egyetem, és a LiFeArc orvostudományi kutatási alapítvány tudósai mutatták be az eredményeiket olyan kísérlerleteikről, melyekben az alzheimeres betegek agyában kialakuló plakkokban található béta-amiloid fehérje egy oldódó formájára fókuszáltak az antitest, és a fehérje alapú kezelések során.

„Klinikai kísérletekben az amiloid plakkokat az agyban felbontó egyetlen potenciális kezelés sem igazán sikeres az Alzheimer-kór tüneteinek csökkentésében. Ezért döntöttük egy más megközelítés mellett. Azonosítottunk egy antitestet egerekben, amely semlegesíti az oldódó béta-amiloid megcsonkított formáját, de nem kötődik a fehérje vagy a plakkok normális formáihoz” – idézte Dr. Thomas Bayer professzort a közlemény.

A tudósok ezt az antitestet alakították át úgy, hogy az immunrendszer elfogadja, és ne idegenként ismerje fel. A béta-amiloid egy szerkesztett formáját hozták létre, „amelyről úgy véltük, hogy felhasználható egy oltáshoz, hogy az immunrendszert arra ösztönözzük, hogy a TAP01_04 típusú antitesteket állítson elő” – nyilatkozta Dr. Mark Carr professzor. A szerkesztett béta-amiloid fehérjéket egerekben tesztelték, és az állatok szervezet elkezdte termelni a TAP01 antitestet.

Eután a göttingeni kutatócsoport ezeket az antitesteket, és a létrehozott béta-amiloid oltásokat kettő egér kísérletben is tesztelte. Az eredménye: mind az antitest, mind a fehérje vakcina segített helyreállítani az idegsejt funkciót, növelte az agyban a glükóz anyagcserét, helyreállította az emlékezetvesztést, és csökkentette a béta-amiloid-plakkokat.

„Bár a kutatás korai szakaszban van, ha ezeket az eredményeket meg tudjuk ismételni emberekkel folytatott klinikai próbákban, akkor az megnyithatja a lehetőséget nemcsak az Alzheimer-kór kezelésére a tünetek megjelenése után, de a betegség elleni oltásra is még azelőtt hogy a tünetek megjelennének” – nyilatkozta Dr. Carr, a Leicesteri Egyetem professzora.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?