Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Alzheimer áttörés? Új kutatás, reménykeltő eredmények

Egy brit, és német tudósok részvételével történő kutatásban, mind az antitest alapú kezelés, mind a fehérje alapú oltás enyhítette az Alzheimer-kór tüneteit, egyelőre állatkísérletekben.

A Leicesteri Egyetem, a Göttengeni Orvostudományi Egyetem, és a LiFeArc orvostudományi kutatási alapítvány tudósai mutatták be az eredményeiket olyan kísérlerleteikről, melyekben az alzheimeres betegek agyában kialakuló plakkokban található béta-amiloid fehérje egy oldódó formájára fókuszáltak az antitest, és a fehérje alapú kezelések során.

„Klinikai kísérletekben az amiloid plakkokat az agyban felbontó egyetlen potenciális kezelés sem igazán sikeres az Alzheimer-kór tüneteinek csökkentésében. Ezért döntöttük egy más megközelítés mellett. Azonosítottunk egy antitestet egerekben, amely semlegesíti az oldódó béta-amiloid megcsonkított formáját, de nem kötődik a fehérje vagy a plakkok normális formáihoz” – idézte Dr. Thomas Bayer professzort a közlemény.

A tudósok ezt az antitestet alakították át úgy, hogy az immunrendszer elfogadja, és ne idegenként ismerje fel. A béta-amiloid egy szerkesztett formáját hozták létre, „amelyről úgy véltük, hogy felhasználható egy oltáshoz, hogy az immunrendszert arra ösztönözzük, hogy a TAP01_04 típusú antitesteket állítson elő” – nyilatkozta Dr. Mark Carr professzor. A szerkesztett béta-amiloid fehérjéket egerekben tesztelték, és az állatok szervezet elkezdte termelni a TAP01 antitestet.

Eután a göttingeni kutatócsoport ezeket az antitesteket, és a létrehozott béta-amiloid oltásokat kettő egér kísérletben is tesztelte. Az eredménye: mind az antitest, mind a fehérje vakcina segített helyreállítani az idegsejt funkciót, növelte az agyban a glükóz anyagcserét, helyreállította az emlékezetvesztést, és csökkentette a béta-amiloid-plakkokat.

„Bár a kutatás korai szakaszban van, ha ezeket az eredményeket meg tudjuk ismételni emberekkel folytatott klinikai próbákban, akkor az megnyithatja a lehetőséget nemcsak az Alzheimer-kór kezelésére a tünetek megjelenése után, de a betegség elleni oltásra is még azelőtt hogy a tünetek megjelennének” – nyilatkozta Dr. Carr, a Leicesteri Egyetem professzora.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?