Egyszerűen kihalt a delta variáns Japánban?

A SARS-CoV-2 vírus delta variánsa Japánban annyi mutáción mehetett keresztül, hogy meghibásodhatott, ez pedig a kihalását okozhatta.

A világ több országában naponta egyre több a regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma, amiért a vírus fertőzőbb mutációja, a delta variáns felelős. Japánban viszont, ahol az 5. hullámnál tartanak, nemhogy nem nő a fertőzöttek száma, de a csökkenés olyan mértékűvé vált, mintha egyszer csak hirtelen megszűnt volna a delta variáns.

A szakértők több elmélettel is előálltak arról mi okozhatta ezt. Vannak akik egyszerűen azzal magyarázzák, hogy náluk a teljes lakosság több mint 75%-a be van oltva, tehát kifejezetten magas az átoltottság, plusz a maszkviselés és a távolságtartás következetes betartása miatt történt. Mint tudható, Japánban a Covid-19 fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírus megjelenése előtt is már volt hagyománya az óvatosságnak, gyakran hordanak maszkot influenzás, vagy csak megfázásos időszakban is. A lakosság ezért fegyelmezetten betartotta a korlátozó intézkedéseket.

Dr. Ituro Inoue professzor, a japán Nemzeti Genetikai Intézet tudósa, a Niigata Egyetem szakértőivel végzett közös kutatásában viszont arra jutott, hogy az 5. hullám alatt fertőző delta variáns vírustörzsei között, váratlanul megemelkedett az olyan vírusok aránya, amikben a fertőzésért felelős egyik fehérje meghibásodott, és ez okozta a terjedés hirtelen megtorpanását.

A tudós szerint a magyarázatukat az is alátámasztja, hogy most amikor enyhítettek a járványügyi szabályokon se kezdtek el nőni az esetszámok, pedig ilyenkor növekedésnek szoktak indulni.

Forrás: 444.hu, Japan Times

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?