Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Bőrrák

A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatoknak csak mintegy 3%-át jelentik a melanoma különböző típusai, ennek ellenére ezek az elváltozások a legfenyegetőbbek. Végzetességüket elsősorban nem a kezdeti daganat adja, hanem az ebből meglehetősen gyorsan terjedő áttétek, amelyek elsősorban a májban, az agyban és a tüdőben jelennek meg.

egeszsegugyelet-betegsegabc-melanoma-nagy

Azokat a sejteket, amelyek pigmentet termelnek a bőrben melanocitáknak nevezzük. Ezek rosszindulatú daganatát melanomaként ismerjük. Mivel a melanociták által termelt feketés-barnás festékanyag az anyajegyekben van jelen a legnagyobb mennyiségben, ezért nem csoda, hogy a melanomák közel 30%-a, a korábban már megjelenő anyajegy(ek)ből alakul ki.

A környező sejtekbe hatoló melanin, a melanocitákból ered, és védi a bőrt a napsugárzástól, ennek köszönhetően valamennyi ultraibolya sugárzás, terhelést jelent a számára.

A melanoma a 40-45 éveseket veszélyezteti leginkább

A legtöbb melanóma-diagnózis középkorúaknál születik, és nem válogat a nemek között. Nőknél elsősorban az alsó végtagon jelentkezik, férfiaknál pedig leginkább a törzsön alakul ki. Ez a rosszindulatú daganat növekedhet függőlegesen vagy sugárirányban is.

Formáinak klinikai következményei is eltérő képet mutatnak:

Alig vagy egyáltalán nem képeznek áttétet a távoleső szervekkel a sugárirányban növekedő melanomák, míg a függőleges irányban terjeszkedők esetében megnő az áttétképződés realitása.

A sugárirányú melanomát éppen ezért, felszínes melanomaként is emlegetik. Felsimerése viszonylag könnyű, és a korai diagnózis miatt fontos is. (Már csak a tény miatt is, miszerint a melanomák 30%-a korábban megjelent anyajegyekből alakul ki.)

egeszsegugyelet-betegsegabc-melanoma-nagy2

FONTOS! A fehér bőrű lakosság berkein belül a betegség előfordulása és az általa okozott halálozási arány egyre nő. A leggyakoribb daganatok listáján jelenleg a 8. helyen a melanoma áll.

A melanoma kialakulásának rizikófaktorai

 • A bőrt ért napsugárzás Ez a melanoma kialakulásának egyik legfőbb oka. A többszöri, akár hólyagos leégés különösen megnövelheti a rosszindulatú bőrrák kialakulásának lehetőségét. A gyermekkorban 3-nál többször előforduló súlyos leégés akár a duplájára is növelheti a felnőttkorban kialakuló melanoma kockázatát. Mind a mesterséges, mind a természetes UV-sugárzás veszélyes.
 • A bőrtípus szintén rizikófaktor lehet A túlságosan is fehér bőr nagyobb kockázatnak van kitéve, ugyanakkor a gyorsan barnuló fehér bőr esetén ritkábban fordul elő a melanoma.
 • Az anyajegyes bőr nagyobb veszélyben van Annak ellenére, hogy a melanoma csak 30%-ban alakul ki már meglévő anyajegyből, és 70%-ban újonnan keletkezik, mégis rizikót jelentenek a testen található anyajegyek. Ha méretük, színük, formájuk megváltozik vagy viszketni kezdenek, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz!
  A szabálytalan alakú (pl. 5 mm-nél nagyobb átmérőjű) anyajegyek is fokozott kockázatot jelentenek. Egy ilyen típusú jegy dupla esélyt, míg 10 vagy több ilyen anyajegy 12-szeres kockázatot jelenthet a rosszindulatú bőrdaganatra.
 • A korábban megjelent bazalioma (áttétet nem képező bőrrák) szintén növeli a melanoma kialakulásának esélyét, ahogyan a családi halmozottság és az életkor növekedése is. 

Lépések a melanoma megelőzésére

 • Nyáron ne napozz 10-16 óra között.
 • Ne csak fényvédőkrémmel (minimum 20 faktoros), de kalappal és napszemüveggel is védd magad a káros sugaraktól.( A napszemüveg azért fontos, mert a szem leggyakoribb daganata is a melanoma.)
 • Rendszeresen ellenőriztesd anyajegyeidet szakemberrel. 

Mikor fordulj orvoshoz?

 • Ha bármelyik anyajegyed nőni kezd.
 • Megváltozik az anyajegy színe, mérete, alakja vagy viszketni kezd.
 • Megváltozik a felszíne, megvastagodik.
 • Az alakja aszimetrikussá válik.
 • Az anyajegy vérezni kezd. 

Azoknak a rosszindulatú daganatoknak, melyek a bőrből indulnak ki, 2-3%-át a melanoma adja. Ez egy rendkívül agresszív, rosszindulatú daganat. Ha a fentebb felsorolt jelek közül, bármelyiket észleled, haladék nélkül fordulj bőrgyógyász szakorvoshoz, mert lehet, hogy az életed a tét!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Nyári anyajegyfigyelő-riadó

Mivel nyáron fokozott UV veszéllyel számolhatunk, ezért az anyajegyeseknek nem árt különösen odafigyelniük a különböző …