Nyári anyajegyfigyelő-riadó

Mivel nyáron fokozott UV veszéllyel számolhatunk, ezért az anyajegyeseknek nem árt különösen odafigyelniük a különböző formájú, felszínű, jóindulatú bőrelváltozásaikra, melyek ilyenkor még nagyobb védelmet igényelnek.

Amit jó, ha tudsz az anyajegyekről

Annak ellenére, hogy már a születésünkkor is lehet rajtunk anyajegy, többségük folyamatosan alakul ki a bőrünkön, de a pigmentált elváltozások néhány betegséget is jelezhetnek. Az anyajegyeket eredetük szerint két típusra oszthatjuk: veleszületett és szerzett anyajegyek. Az anyajegyek mennyiségét részben meghatározzák a genetikai faktorok, részben pedig a bőrre ható UV-sugárzás mértéke. A gyermekkorban elszenvedett napégések különösen meghatározók, ezért ajánlott gyermeked óvása is a leégéstől.

egeszsegugyelet-eletmod-betegsegmegelozes-anyajegy-nagy

Tippek, amivel megelőzheted a bajt

Ha sok anyajegyed van, akkor fényképezd le valamennyit, hogy tudd hol hány darab és milyen pigment-szerkezetű pontocskád van! Így, ha valami szokatlant tapasztalsz: elváltozást, vérzést, növekedést, azonnal (és időben) orvoshoz fordulhatsz.

Ha nincsen panaszod, akkor is ajánlott évente kivizsgáltatni az anyajegyeidet. Erre kiváló megoldás a video-dermatoszkópos anyajegyszűrés.

Figyelem! Fokozottan veszélyes

A veleszületett anyajegyek többféle méretűek lehetnek, és akár 20 cm nagyra is megnőhetnek. A szerzett anyajegyek legtöbbször kicsik, szabályosak, színük lehet világos és sötét barna is (szinte a feketéig). Ezzel szemben léteznek a szabálytalan, atípusos anyajegyek, amik szintén többféle színűek lehetnek a barnától, a vörösesen keresztül, a feketéig.Utóbbi esetben a melanoma-veszély jelentősebb.
  • Ha atípusos anyajegyeid vannak, soha ne hagyd ki a rendszeres szűrővizsgálatot.
  • És, ha 100 anyajegynél több borítja a testedet, akkor is ellenőriztesd rendszeresen a pöttyeidet.
  • Ha fehér a bőröd, szeplős vagy, szőke vagy vörös a hajad, sokszor égtél már le, sokat vagy a szabadban, vagy volt már a családodban rosszindulatú daganat, akkor óvd magadat a megfelelő megelőző vizsgálattal. 

Intő jelek, amikor jeleznek az anyajegyek

  • Ne halogasd tovább a bőrgyógyászati anyajegyszűrést, ha a következő elváltozásokat tapasztalatod:
  • Az anyajegyed alakja megváltozik, aszimmetrikussá válik.
  • Megnő, vagy a felszíne megvastagodik.
  • Az anyajegy színe változik: sötétedik vagy világosodik.
  • Viszketni vagy váladékozni kezd valamelyik pötty a testeden.

Ezek a tünetek nem csak az anyajegy szövettani vizsgálatára adhatnak okot, de az eltávolításra is. Ha teheted, távolíttasd el azokat az anyajegyeidet is, amelyek folyamatosan dörzsölődnek (pl öv vagy melltartópánt alattiak), mert azok könnyebben okozhatnak később problémát.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?