Egy génre foghatják hűtlenségüket a nők

Létezik egy gén, amit a hűtlenséggel is párhuzamba állítanak a kutatások. Sőt, a legújabb felmérések szerint ez a gén a nőknél is megtalálható.

egeszsegugyelet-friss-hutlenseggen-nagy

Tavaly Év végén, 7400, 18 és 49 év közötti finn ikerpár tartós párkapcsolatait vették górcső alá egy tanulmány során. A tanulmányozott nők 6,4 százalékának, míg a férfiak 9,8 százalékának volt 12 hónapon belül minimum egy afférja a meglévő párkapcsolatával párhuzamosan.

Ezt követően összevetették, hogy egypetéjű (azonos génállománnyal rendelkező), valamint kétpetéjű ikrek esetében, mennyiben különbözik a megállapított arány. Az eredmények tükrében elmondható, hogy a nők 40, a férfiak 63%-a hűtlen.

A nők hűtlenségét a kutatók, az úgynevezett „hűtlenséggénnek” tulajdonítják. Brendan Zietsch, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a nőknél felfedeztek egy gént, ami befolyásolja a szebbik nem hűségét.

Ez a gén a vazopresszinreceptor-gén. Az úgynevezett vazopresszinhormon az állatvilágban sem ismeretlen, mivel ott a bizalom, a szexuális kötés és empátia kialakulásában játszik szerepet, azaz befolyással bírhat a szexuális viselkedésre nézve is.

Ugyanakkor a férfiak hűtlensége nem magyarázható ezzel a génnel. Richard A. Friedman pszichiáter New York Timesnak adott nyilatkozata szerint a többi érzelmet befolyásoló hormonhoz hasonlóan (dopamin, oxitocin), a vazopresszin is nagyobb szerepet játszhat a hűség terén, mint azt korábban gondoltuk volna.

Forrás: Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?