Ez lehet a petefészekrák ellenszere

Az emberi szervezet, az immunrendszer képes felvenni a harcot a rákkal szemben antitestek segítségével. Daganattípustól függően azonban sajnos vannak olyan fajták, amelyek képesek ellenállni a test válaszreakcióinak. A petefészekrák ellen küzdő antitest hatékony lehet a betegek öngyógyításában.

A PD-1 vagy más néven „programozott halál 1” nevű fehérjének sikerül megakadályoznia, hogy a szervezet azonosítsa a rákos sejteket. A T-sejtek (immunválaszért felelős sejtek) felszínén lakozó PD-1 fehérjéket sikerülhet blokkolni az antitestek segítségével, így a szervezet fel tudja ismerni a daganatot.

Talán gyógyítható lesz a petefészekrák.

Már vannak olyan daganatos elváltozások, amelyekkel szemben antitesteket használnak, a petefészekrák ellen azonban eddig semmi nem mutatkozott hatékonynak. A nivolumabos kezelés (a nivolumab egy PD-1 blokkoló antitestfajta) hatékony a melanóma, a veserák és a nem kissejtes tüdőrák felismerésében, gyógyításában.

A petefészekrák a hetedik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők esetében, és gyakran csak akkor fedezik fel, amikor már a test más részeire is átterjedt.

Az elmúlt három évben, a nivolumabbal kezelt páciensek egy éven át kéthetente kapták az infúziót. A legtöbb érintettel sikerült befejezni a tesztet, átlagosan 20 hónapos túlélési aránnyal. Ez a vizsgálat a szervezet gyorsabb felismerő és ellenálló reakcióját mutatta ki, továbbá bizonyította a nivolumab biztonságosságát az olyan petefészekrák ellen, ami semmilyen más módszerre nem reagál.

A petefészekrák gyógymódját kutatják.

A petefészekrák kialakulásának okai ismeretlenek. Súlyos problémát okoz, hogy a kór egészen addig tünetmentes maradhat, amíg a probléma el nem hatalmasodik és gyógyítása kétségessé nem válik.

Nagyobb az esélye olyan nőknél, akiknek nincs gyermekük vagy 30 éves koruk felett szültek, valamint, ha a családban már volt rá példa.

Évente körülbelül 200 000 nő betegszik meg világszerte, 75 %-uk pedig bele is hal betegségébe. A szakemberek a megelőzéshez az egészséges életmódot javasolják, valamint a rendszeres szűrés fontosságát hangsúlyozzák, hiszen az idejében diagnosztizált rosszindulatú sejtek jó eséllyel gyógyíthatók.

Forrás: rakliga.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?