Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Bazális karcinóma

Ez a bőrdaganatok leggyakoribb, és legjobban gyógyítható típusa. Jellemzője, hogy leginkább 40 év felettieket érinti, a napfénynek kitett testfelszíneken alakul ki, lassan növekszik, és ritkán alakul ki áttét.

Spinalioma

Az elszarusodó laphámrák, avagy a spinalioma az előzőtől ritkábban fordul elő. Jellemzője, hogy nemcsak a fénynek kitett felületeken jelentkezhet, hanem a nyálkahártyán is, gyorsan növekszik, és ritkán ad áttét (az esetek 1%-ában), ha igen, általában a nyirokcsomókban.

Melanoma

A legismertebb, és legveszélyesebb, a bőrrákok 2-3%-át alkotja, a leggyakoribb ráktípusok listáján pedig a nyolcadik. Jellemzője, hogy rendkívül rosszindulatú, a belső szervekbe, a májba, az agyba, a tüdőbe, a csontokba is már korán áttétet ad.

Későn felismerve a statisztikák alapján a betegek fele a szervi áttétek következtében meghal, viszont idejében felismerve, korán eltávolítva sebészeti eljárással a túlélési arány nagyon magas, 95%! Ha tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor teljes gyógyulás várható.

Életmentő

Bármelyik típusról legyen szó, a sikeres kezelés és a gyógyulás szempontjából az egyik legfontosabb faktor a korai felismerés. Az emberek általában nem akarják megvizsgáltatni magukat, nehogy kiderüljön valami ijesztő, pedig 7-ből 6 melanomás eset jól gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és kezelik, azaz a korai felismerés életmentő lehet!

Veszélyeztetettek azok, akiknek több anyajegyük van, és a világos hajú és bőrű, azaz I-es bőrtípusba tartozó embereket is nagyobb eséllyel fenyegeti a bőrrák veszélye.

A bőrgyógyászok erre az 5, könnyen felismerhető, bőrrákra figyelmeztető jelre hívják fel a figyelmet:

 1. aszimmetria
  Ha egy meglévő anyajegy szabálytalan alakúvá, asszimetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
 2. megváltozott határok
  Ha megváltozik az anyajegy határa, egyenetlenné válik a széle, és terjedni kezd.
 3. színelváltozás
  Ha az anyajegyek színe, pigmentációja egyenetlenné válik, az eredeti barna vagy fekete szín keveredhet pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
 4. átmérő
  Ha bármiféle anyajegy méretváltozás történik, különösen ha 6 mm-nél nagyobbá válik az anyajegy átmérője.
 5. dudorodás
  Ha a korábban teljesen lapos, foltszerű anyajegy megvastagodik, kidudorodik annyira, hogy tapinthatóvá válik.

Forrá: Daily Mail

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Kávéval betegségek ellen

Az elmúlt évek számtalan kutatási eredményei alapján, mára már biztossá vált, hogy a rendszeres, mértékletes kávéfogyasztás egészséges. Ízületeink, májunk, szívünk védelme mellett még bizonyos rákfajták kialakulását is akadályozza.

Vélemény, hozzászólás?