Ezekkel a torokfájás tünetekkel kell orvoshoz vinni a gyermeket

A vírusos megfázás egyik jellegzetes tünete a torokfájás életkortól függően aránylag gyakori probléma, és többnyire nincs miért aggódni miatta, mert pár nap alatt enyhül, majd teljesen elmúlik. Bizonyos esetekben viszont, fontos orvoshoz fordulni vele.

Kisgyermekes szülők megtapasztalják, hogy a torokfájás jön-megy, általában a szezonális megfázás tüneteként vírusfertőzés miatt gyakran fordul elő, lehet még bakteriális eredetű fertőzés tünete is, ilyenkor a gyógyuláshoz orvos által felírt antibiotikum szükséges, ezeken kívül okozhatja allergia, vagy akár a reflux is.

Szerencsére ritka esetekben az is előfordulhat, hogy a torokfájás hátterében teljesen más probléma áll. A Harvard Health Publishing azokat a tüneteket gyűjtötte össze, amelyek komolyabb problémára utalhatnak, és amik szakszerű ellátás nélkül akár veszélyes állapotot is előidézhetnek.

Ezekkel a torokfájás tünetekkel kell mindenképpen orvoshoz fordulni:

  • Amikor a gyermek légzési nehézségekkel is küzd, mert a torokfájást a légutak duzzanata vagy elzáródása is okozhatja.
  • Amikor komoly nyelési nehézségek is jelentkeznek, különösen, ha nyáladzik is a gyermek, mert ez is utalhat a légutak duzzanatára, esetleg elzáródására.
  • Amikor a torokfájás csillapíthatatlan, magas lázzal jár súlyos fertőzésre utalhat. 39 Celsius-foktól felfelé számít annak, és amikor ezt sem a paracetamol, sem az ibuprofen hatóanyagú lázcsillapítókkal nem sikerül levinni.
  • Amikor a szokatlan álmosság is jelentkezik a torokfájás mellé, mert ez is súlyos fertőzés gyanúját veti fel.
  • Amikor csillapíthatatlan, erős fájdalmak kísérik a torokfájást.

Amennyiben a gyermeknél ezen tünetek bármelyike önmagában vagy kombinálva jelentkezik, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Forrás: HaziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ekkor van szükség terheléses szív ultrahang vizsgálatra

Számos olyan szív-érrendszeri állapot létezik, ami csak terhelés során okoz tüneteket, ilyen például a szívkoszorúér betegség (amikor a koszorúerek elmeszesednek) okozta mellkasi fájdalom, és a nehézlégzés. Ezekben az esetekben hiába végeznek nyugalmi EKG-t, vagy szívultrahangot, nem diagnosztizálható a probléma, viszont például egy kerékpár tekerése okozta fizikai terhelés közben vizsgálva a szívet, kiválóan megállapítható a kórkép.

Vélemény, hozzászólás?