A terhesség és a vitaminok

Az egészséges étrend mellett érdemes a várandósság alatt a táplálkozást a megfelelő anya- és magzattámogató vitaminokkal is kiegészíteni. Cikkünkben azokról a vitaminokról lesz szó, melyek segítik az egészséges áldott állapotot és támogatják a kismama szervezetét abban, hogy a magzat megkaphassa a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

Kérd ki orvosod tanácsát

A tervezett várandósság esetében már a terhességet megelőző hónapokban érdemes elkezdeni a terhességi vitaminkészítmények szedését. Ezek ugyanis a fogantatást és a magzat korai fejlődését is elősegíthetik. Aranyszabály, hogy mielőtt bármilyen készítményt magunkhoz vennénk, kikérjük orvosunk, nőgyógyászunk javaslatát ezzel kapcsolatban. Ez azért is elsődleges, mert minden terhesség más, és pl. egy vegán vagy egy ikerterhesség esetén is más-más vitaminigény merülhet fel.

A komplex terhességi vitaminok összeállításában általában a B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitaminok, folsav, jód, magnézium, vas, cink és szelén kapnak helyet. Ezeket ideális esetben a táplálkozásból is magunkhoz tudnánk venni, de sajnos a sokféle feldolgozott élelmiszer stb. nem teszik ezt elég biztossá, így a kiegészítő vitaminok alkalmazása erősen javasolt.

Áldott állapotot támogató vitaminok

A hazánkban jellemző általános alultápláltság következtében külön figyelmet kell fordítani a speciális vitaminpótlásra. Különös tekintettel a szelén- és jódhiányos területeken élők esetében.

Az olyan vízben oldódó vitaminokat, mint, amilyen a C- és a B-vitaminok csoportja, elméletileg nem tudjuk túladagolni, a felesleg távozik a szervezetünkből. Ezzel szemben a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felhalmozódhatnak. Túladagolásuk a magzat szempontjából is ártalmas lehet. Éppen ezért olyan fontos, hogy orvos tanácsára vásároljuk meg a szükséges készítményt. A már tervezési időszakban fogyasztott vitaminkomplexek révén akár a magzati fejlődési zavarok is megelőzhetők.

A legfontosabb vitaminokat tartalmaz terhességi készítmények mellett nagyon fontos, hogy a folsav és a D-vitamin is helyet kapjon. Ezek a kalcium csontokba és fogakba épülését segítik elő. Hiányuk esetében a csontok fejlődésében léphet fel probléma.

Étkezés során a halolaj, tojás és máj fogyasztása is segítheti ezek pótlását. A folsav a magzati sejtosztódásnál kulcsfontosságú vitamin, amit már jóval a fogantatás előtt ajánlott fogyasztani. Nagyon fontos a magzat központi idegrendszerének kifejlődésében is.

Étrendünkben érdemes gyakran szerepeltetni a zöld leveles zöldségféléket, főzelékféléket és a gyümölcsöket. Mivel a terhesség ideje alatt a szervezet folsav-szükséglete megkétszereződik, a táplálkozáson túl érdemes táplálékkiegészítő formájában is fogyasztani.

Forrás: Nlc

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?