Fülinfarktus? Sajnos lehetséges

A hallás elvesztése lehet átmeneti és végleges is, mindkét esetben számos okra vezethető vissza. Amikor nem ismert a kiváltó ok, idiopátiás hallásvesztésről beszélünk. Erről az állapotról, és arról, hogyan alakulhat ki hallásvesztéssel járó infarktus a fülben, Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt.

Az átmeneti hallásvesztést okozhatja egy hangosabb koncert, amit néhány napig fülzúgás és tompább hallás követ, vagy akár egy megfázás melléktüneteként is tapasztalható átmenetileg hallásromlás. Ezzel szemben a végleges hallásvesztés, illetve halláscsökkenés hátterében olyan elváltozások is állhatnak, amik kezeléséhez akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Ilyen eset többek között a kerekablak-ruptúra, amikor a kerekablakon át a belső fülből folyadék kerül a dobüregbe.

A csontosodási zavar, ami következtében az egyik hallócsont, a kengyel mozgása korlátozottá válik, szintén a műtéti beavatkozást igénylő elváltozások sorát gyarapítja. Ugyanakkor sajnos az esetek tetemes részében rejtély marad a halláscsökkenés kiváltó oka, ilyenkor beszélhetünk idiopátiás hallásvesztésről.

Okok, amik az idiopátiás hallásvesztés hátterében állhatnak

  • a fülben lévő gyulladásos folyamatok (pl. középfülgyulladás)
  • a hallóideget is érintő vírusfertőzések
  • a túlzott stressz
  • fülinfarktus

Tudnivalók a fülinfarktusról

Amikor a szív- és érrendszeri betegségként számontartott infarktus a fülben játszódik le, akkor beszélhetünk a hirtelen hallásvesztésnek erről a speciális esetéről. A fülinfarktus nem más, mint az említett területen bekövetkezett érgörcs vagy bevérzés. Ez általában csak az egyik fület érinti, és az egyértelmű tünet miatt a páciens rögtön felismeri, hogy baj van.

Hirtelen hallásvesztés esetén mindig fontos, hogy mielőbb forduljunk orvoshoz – hangsúlyozza dr. Kiss Sándor.
A szakorvos elmondása szerint a kezelés akkor tud a legeredményesebben működni, ha már a korai stádiumban megkezdődik, lehetőség szerint ez az első három napot jelenti a tünet észlelését követően. Jó esetben ilyenkor még a megfelelő gyógykészítmények alkalmazásával még helyreállítható a probléma. Azonban, ha túl sok idő telik el a hallásvesztés,- csökkenés felismerése és a kezelés között, jóval kisebb az esély arra, hogy maradandó hallásvesztés nélkül orvosolható a betegség.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?