40 felett még fontosabb: Ne fogadkozz, csökkentsd a demencia kockázatát!

A szokásos újévi fogadalmak között van olyan, amivel a demencia kialakulásának esélyeit is csökkenthetjük, elég, ha csak a több testedzésre vagy az alkoholfogyasztás kerülésére gondolunk. Negyven éves kor felett sajnos nem árt beterveznünk a mindennapjainkba olyan szokásokat, amikkel csökkenthető a kór kialakulásának kockázata.
Bizonyos tényezőkön nem tudunk változtatni, ilyen az életkor és a demenciára kárhoztató genetikai hajlam, ugyanakkor van néhány lépés, amit megtehetünk a rizikó csökkentése érdekében. Tippjeink segítenek csökkenteni a demencia kialakulásának esélyét.

Mozogj

A rendszeres testmozgás, aktív fizikum az egyik leghatékonyabb megoldás a demencia elleni harcban, miközben jót tesz a keringésnek, a mentális egészségünknek, a szívünknek, és még a testsúlyunknak is. Válassz élvezetes mozgásformát, mert ez segít abban, hogy kitarts a jó szokás mellett. Az aerob edzéseket kombináld erősítő edzésekkel, vagyis ne csak gyalogolj, fuss, vagy kerékpározz, de végezz súlyzós gyakorlatokat vagy kerti munkát is.

Az vagy, amit megeszel

A kiegyensúlyozott táplálkozás a rendszeres mozgással társítva szintén nehéz fegyverzet a demencia elleni küzdelemben. Nem hanyagolhatók el további előnyei sem, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, az elhízás, a stroke távoltartása. Egyél naponta öt adag zöldséget és gyümölcsöt, hetente kétszer halat vagy egyéb omage-3 zsírsavakban gazdag élelmiszert. Figyelj az ételek rejtett sótartalmára, kerüld a cukrot, tedd le a cigarettát és mérsékeld az alkoholfogyasztást. A dohányzás számos káros hatása mellett fokozott kockázattal jár a demencia tekintetében is, ahogyan az alkoholfogyasztás is. A javallatok szerint hetente maximum 14 egység alkoholnál nem érdemes többet fogyasztani, azt is három vagy több napra elosztva. 1 pohár (330 milliliter) sör 1,7 egységnek, míg egy kis pohár (125 milliliter) bor 1,5 egységnek felel meg. Az égetett szeszek (pálinka, vodka, whisky, gin, rum) esetében 25 milliliterenként egy egységgel ajánlott számolni.

Tartsd mozgásban az agyad

Agytornával is sokat tehetünk a demencia elkerüléséért. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres mentális aktivitás segít az agynak megküzdőképességet kialakítani a betegséggel szemben. Ebben az esetben is kardinális, hogy olyan agytornát válasszunk, amit élvezettel végzünk, hogy ebben is kitartóak maradhassunk. Akár kombinálhatjuk is ezeket. Fejtsünk keresztrejtvényt, puzzle-özzünk, tanuljunk új nyelveket, kártyázzunk, társas játékozzunk, tanuljunk új dolgokat, sakkozzunk, írjunk, stb. Ezek a dolgok társas kikapcsolódásnak is szuperek, ami szintén fokozza a pszichés jóllétet.

Szűrj rendszeresen

A rendszeres orvosi szűrővizsgálatokkal is sokat tehetünk testi-lelki-szellemi jóllétünkért, ráadásul mindezt hosszú távon. Szerencsés az, aki rendszeresen tiszta képet kaphat egészségi állapotáról, és időben tehet a betegségek ellen. Ha nem múló tünetekkel küzdünk, mindenképpen javasolt fellkeresni a háziorvosunkat ezzel. Jó tudni, hogy a demencia szemponjátból lényeges a hallásromlás, az alvási nehézségek, és a depresszió, illetve ezek időben történő orvoslása. És erre ma már számtalan lehetőségünk nyílik. Íme egy segítő példa.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?