Gombák okozta gyakori bőrbetegségek

Az emberi szervezet védekezőképessége egyre gyengébbnek bizonyul a káros környezeti hatásokkal szemben, így nem csoda, hogy könnyen egy-egy gombás megbetegedés áldozataivá válunk. Különösen nyáron a strandokon, a mezítlábas placcokon. Mivel közel 70 ezerre tehető a ma ismert gombafajok száma, ezért nem elhanyagolható ezek szervezetünkre gyakorolt káros hatása sem.

Az összes ismert gombafaj közül néhány száz az, ami bizonyítottan betegségeket okoz. Ezek egy része a normális szervezetben is fellelhető, és bizonyos hajlamosító tényezőknek köszönhetően betegséget okozhat.

Vannak gombafajok azonban, amelyek a szervezetben vagy a bőrön megtelepedve mindenképpen különböző kórok kialakulásához vezetnek, ezeket más néven parazitáknak is nevezi az orvostudomány. Az utóbbiak nem csak a bőrt, a nyálkahártyát tehetik tönkre, de drasztikusan leromlott szervezetben vagy egyéb hajlamosító tényezők hatására komoly károkat okozhatnak a belső szervekben is.

A gombák elszaporodása szövetkárosító hatással bír, részben pedig toxikusan, méreganyaggal rombolhat a szervezetben, és bizonyos részecskék allergiás megbetegedéseket is okozhatnak. Ebből is jól látható, hogy a szervezet egészére veszélyes kórokozókról van szó. Cikkünkben elsősorban most a gombás bőrfertőzésekről olvashatsz bővebben.

Mivel a gombás bőrfertőzések a leggyakoribb panaszok közé tartoznak, sokan hajlamosak egyszerű kozmetikai gondként kezelni azokat, holott sokkal komolyabb problémáról van szó.

A bőrgombásodásra való hajlamot legtöbbször olyan egyéni tényezők okozhatják, mint:

  • Gyenge bőr savköpeny (ami a túlzásba vitt tisztálkodó szerek használatából is adódhat)
  • A bőr légzését gátló műanyag-összetételű ruhadarabok, cipők viselése (pl. nejlonharisnya)
  • Hormonális tényezők is közrejátszhatnak kialakulásában (pl. fogamzásgátló tabletta szedése)
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikum kúra)
  • Rossz vérkeringés (pl. érszűkület)
  • Mértéktelen izzadás (pl. elhízás)
  • Egyéb fertőző források

Gyakori fertőzőforrások:

A gombafajták közül a legelterjedtebb, fonalas gombák elsősorban a bőrt, a körmöket és a hajszálakat támadják meg. A lehámlott bőrön található gombák fürdőkben, zuhanyzókban, szállodákban is leselkedhetnek ránk, így nem feltétele a fertőzésnek az, hogy fertőzött személlyel érintkezzünk, mivel az emberi szervezeten kívül több, mint egy éven át is életképesek maradnak ezek a gombafajták.

És sajnos ez még nem minden, hiszen gyakorlatilag az egész minket körülvevő környezet fertőző forrásul szolgálhat.

Nyáron különösen égető problémát jelent a bőrgombásodás, nem csak azért, mert a gombás testrészek ilyenkor szembetűnőbbek, de azért is, mert könnyebb a nyári melegben megfertőződni.

Sokan hajlamosak kétségbe esni, mivel fogalmuk sincs, hogy milyen tünetekkel jár együtt a bőrgombásodás. A megbetegedés helyétől és kórt okozó gomba fajtájától függően a bőr kipirosodása, hámlása, nedvedzése, viszketése szintén bőrgombásodásra utalhat.

Kevesen tudják, hogy a haj korpásodásáért szintén gombás fertőzés tehető felelőssé.
A gyermekkorban jelentkező foltokban történő kopaszodás hátterében szintén gombafaj állhat. A fertőző forrás sok esetben a házőrző, vagy a macska. Ez a mélygombás forma ma már szerencsére ritka, azonban maradandó kopaszsággal jár.

Ezenkívül még számos gomba által okozott bőrbetegség keseríti meg sokak életét, a pattanásra emlékeztető arcbőrön jelentkező csomósodástól, a napgombán át, a láb- és körömgombákig. Ez utóbbiak igen komoly szövődményekkel is járhatnak. Éppen ezért, ha lehetőségünk nyílik rá, érdemes részt venni egy teljes testre vonatkozó, gombaszűréssel egybekötött tanácsadáson, ahol szakember segítségét kérhetjük, ha hasonló panaszokkal küzdünk.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

+ 6 döbbenetes dolog, amit a bőröd jelezhet

Ha odafigyelsz, akkor pontosabb képet kaphatsz saját egészségi állapotodról. Korábbi cikkünket további 6 döbbenetes dologgal egészítjük ki, …

Vélemény, hozzászólás?