A leggyakoribb bőrbetegségek

A rejtőzködést és a mimikrit nem az embernek „találta ki” a természet. Ennek ellenére sajnos sokan, nők, férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt erre kényszerülnek, mivel egyre többen küzdenek bőrproblémákkal napjainkban.

A bőr irritációinak ugyanúgy oka lehet a szennyezett környezet, mint, ahogy az elfogyasztott „műanyag ételek”, vagy a napi stressz immun-gyengítő hatásai is. Most megtudhatod, hogy melyek a leggyakoribb bőrproblémák. Cikkünk alapján azt is kiderítheted, milyen okok állhatnak bőröd problémáinak hátterében, és utána néztünk, hogy mit tehetsz, ha te is ezekkel a bőrproblémákkal küzdesz.

  1. Seborrheás dermatitisz

Ez a más néven ekcémának nevezett bőrprobléma, sajnos szintén gyakori jelenség napjainkban. Lehet enyhébb és súlyosabb lefolyású is. A test több részén is felütheti a fejét, csúnya bőrhámlást, kivörösödést és irritációt okozva. A leggyakrabban a szőrrel borított felületekre jellemző (pl. haj-fejbőr), ahol több a faggyúmirigy. Dermatológiai szakemberek szerint a korpásodás a seborrheás dermatitisz enyhe válfaja, és csecsemőknél is gyakori.

Mi okozhatja?

Bőrgyógyász szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg a túlzott faggyútermelés állhat a seborrhea hátterében, de nem régiben felfigyeltek egy több beteg bőrén elszaporodó gombafajra is, ami szintén okozhatja.

Mivel lehet orvosolni?

Több seborrheás dermatitisszel küzdő beteg tapasztalta a napozás jótékony hatását. Itt sem szabad azonban túlzásba esni: inkább rendszeresen, de rövid ideig tartózkodjunk a napon. A stressz, a túlhajszoltság hatására a panaszok tovább fokozódhatnak, ezért ilyen esetben érdemes a nyugalmat keresni. Ajánlott a szappan használatát is minimálisra csökkenteni. Mivel ez a bőrbetegség növeli bizonyos anyagok bőrt károsító hatását, takarításhoz használj gumikesztyűt, és tisztálkodáshoz pedig érzékeny bőrre javasolt termékeket. Ezzel a betegséggel mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulnod, mert bár nem gyógyítható teljesen, lehet enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

  1. Kontakt dermatitisz

Bőrgyógyászati statisztikák szerint, majdnem minden ötödik ember tapasztal élete során a bőrén csalánkiütést. Ez az orvosi nevén urticaria nevű bőrbetegség általában egy ponton jelentkezik, viszkető duzzanatok formájában. Legtöbbször csak néhány alkalommal tapasztalhatunk ilyet, de van olyan ember is, akinél ez rendszeres panasz. Az orvosok számára is rejtély, hogy mi lehet az oka annak, hogy a csalánkiütéstől is elsősorban a nők szenvednek.

Mi lehet az oka?

Csalánkiütés akkor keletkezik, amikor a szervezetben hisztamin szabadul fel, és erre a bőrünk allergiás reakcióval felel. Ezt kiválthatja egy-egy élelmiszer, gyógyszer, erős napsugárzás, vagy szúrós növénnyel való érintkezés is. A pontos okokat legtöbbször nehéz meghatározni. Ha csak ritkán jelentkezik a bőrödön csalánkiütés, akkor nem kell aggódni, viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes szakemberhez fordulni a problémával. Ez utóbbi esetben, ugyanis akár belső immunitásbeli gond is lehet a szervezetedben, amit kezelni kell.

Hogyan lehet orvosolni?

Érdemes jegyzetelni, miket ettél, mikor a kiütés jelentkezett rajtad, így ki tudod szűrni, mi okozhatta a bajt.

  1. Akne rosacea

Ezt a bőrbajt felnőttkori aknénak is nevezik. A probléma azzal jár, hogy az arc középső részei kivörösödnek, és krónikus gyulladásos bőrrendellenesség lép fel az érintett területen. Az akne rosacea elsősorban a hölgyeket sújtja, közülük is sok esetben a világos bőrűek „veszélyeztetettek”. Általában érettebb korban jelentkezik ez a bőrrendellenesség, és a gyulladás után átmeneti javulással jár. Ezt a dermatológiai problémát örökölhetjük is, mivel a betegség iránti fogékonyság genetikailag is átadódhat.

Mi okozhatja?

Az akne rosacea kialakulásának pontos okait még nem fedezték fel a dermatológiai szakemberek. Az viszont előfordulhat, hogy az erek kitágulása következtében jön létre, de sok esetben a túlzásba vitt kortikoszteroid krém használata is okozhatja, ami elvékonyítja a bőrt. Illetve a már említett genetikai tényezők is közrejátszhatnak ennek a gyakori bőrproblémának a kialakulásában.

Mivel lehet orvosolni?

A legtöbb szakember úgy tartja, hogy nincs hatékonyabb gyógymód erre a panaszra az antibiotikumos kezelésnél. Legtöbbször metronidazolt tartalmazó krémmel kezelik, vagy belsőleg alkalmazott tetracilinnel. A kettő közül az utóbbi kevésbé káros hosszútávon, mivel csak minimális mellékhatásokat okozhat. Sajnos, azonban sok esetben elmondható, hogy ez a kezelésmód sem mindig hoz végleges eredményt.

Ezeken a problémákon kívül, még számtalan, életünket megkeserítő bőrbetegség létezik, így a gombák által okozott dermatológiai problémákat egy külön cikkben tárgyaljuk.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A szőlő és a szépségápolás.

Egy fürt egészség – A szőlő

A szőlő talán az egyik legnagyobb múlttal és kultúrával rendelkező gyümölcsünk, ami nem csak finom, de …

Vélemény, hozzászólás?