Gyakori kérdések a torokgyulladásról

A torokgyulladás egész évben előfordulhat, mert a hidegebb évszakokban elsősorban a különböző kórokozók, meleg időszakokban a légkondicionáló, vagy a hideg italok fogyasztása is okozhatja. Ezeken kívül egyes betegségek, továbbá az életkor is befolyásolja jelentkezését.

Baktérium telepek a torokban?

A torokgyulladást baktérium, vagy vírus is okozhatja, és tüneti kezeléssel vagy antibiotikum szedésével általában 7-10 nap alatt teljesen elmúlik. Elhúzódó vagy nagyon gyakran visszatérő torokfájást az okozhatja, ha a torokban, a garat nyálkahártyáján baktériumok telepednek meg. Ezek akár sokáig inaktívan, tünetmentesen, gyulladást sem okozva élhetnek ott, amíg egy megfázásos vírus, vagy az immunrendszer legyengülése miatt aktiválódnak és kialakul a torokgyulladás. Ennek a gyógyításához bakteriális tenyésztésre van szükség, hogy célzottan, az adott baktérium elleni antibiotikumot tudja felírni az orvos.

A reflux okozhat állandó torokfájást?

Igen, a panasz hátterében gyakran a reflux betegség áll. A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe eljuthat a garatig, és ahogy ingerli a nyálkahártyát tartós gyulladást is okozhat. A normál torokgyulladástól az különbözteti meg, hogy a reflux nem mindig okoz jellegzetes tüneteket, azaz hiányozhat a gyomorégés, a mellkasi nyomás, az égő érzés. Ezzel leggyakrabban a gége, garat területét maró, savas gyomornedv irritáló hatása miatt fordulnak orvoshoz az érintettek, és a fül-orr-gégész és a gasztroenterológus együtt kezeli a beteget, mert savlekötők szedése is szükséges a gyógyításához.

Jellegzetes szájszagot okoz?

Torokgyulladásnál sűrűn előfordul, hogy kellemetlen szájszag is kíséri, a garat felé csorgó orrváladékos eseteknél jelentkezhet ez a bakteriális, gyulladásos szag, amit a gyulladást okozó baktériumok termelnek. Érdekesség, hogy mivel az egyes baktériumok különböző szagokat generálnak, a tapasztaltabb kezelőorvosok, már erről a jellegzetes szagról is meg tudják állapítani, hogy melyik baktériumtörzs okozza a torokgyulladást.

Miért fordul elő gyakrabban idősebbeknél?

A nyálkahártyák egyre szárazabbá válnak a kor előrehaladtával, ami a gyakori torokszárazság érzése mellett, krónikus száraz garatgyulladást is okozhat. A szárazabb nyálkahártya sérülékenyebb, a kórokozók könnyű prédája, ezért visszatérő bakteriális, gombás fertőzés is jelentkezhet. A krónikus garatgyulladás esetén fontos a sok folyadék, többször kell kevesebbet inni, megfelelően táplálkozni, és a fertőtlenítő torokcukorka is segíthet.

Mikor szükséges az antibiotikum?

A kezelőorvos a tünetek, és a vizsgálatok alapján dönti el, hogy az adott esetben mi okozza a torokgyulladást. A vírusok ellen az antibiotikum hatástalan, csak bakteriális fertőzés esetén alkalmazható, akkor viszont pontosan az előírt dózisban, és ideig kell használni.

Forrás: fulorrgegekozpont.hu – Dr. Holpert Valéria

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?