Így kerüld el a komolyabb fogorvosi forgatókönyveket

A fogak érzékenysége, a fájdalom nem mindig jelent egyet a lyukas foggal.

Talán az egyik legelviselhetetlenebb dolog a világon a fogfájás. Egy-egy „roham” olyan súlyosan érinthet minket, hogy ahhoz képest már a fogorvos gondolata sem tűnik vészesnek, és bármit megadnánk egy kis novokainért. De mielőtt fejvesztve tárcsáznád a fogorvosi rendelőt időpontért, vagy egy barátodnak könyörögnél, hogy tartson veled a „tortúrára”, gondold végig, mi minden okozhatja a problémát, mert lehet, hogy nem az, amire először gondolnál.
Cikkünkben megismerkedhetsz néhány olyan tényezővel, melyektől érzékennyé válhatnak, sérülhetnek a fogaid.

Túl agresszív, és túl sok fogmosás

Amikor a fogainkat súroljuk, természetesen azt szeretnénk, ha minél tisztábbá válnának, de a túl erős nyomás, vagy az agresszív dörzsölés többet árthat, mint használhat. Ezáltal ugyanis koptatjuk a fog tényleges szerkezetét, megsérthetjük az ínyt, ami az erős nyomás hatására vissza is húzódhat, ezáltal szinte „kitakarva” a foggyökereket.
Ha időnként evés és ivás, hideg vagy meleg érzet után fájdalmat, érzékenységet tapasztalunk, akkor ez a gyökérzet védtelenebbé válása miatt is lehet. Ebben az esetben a fognyaki érzékenységet úgynevezett fognyaki tömés révén orvosolhatja a fogorvos.

  • Így előzheted meg:

A fogíny visszahúzódását, és a fognyak védtelenné válását megelőzheti egy jó minőségű elektromos fogkefével, amivel szakszerűbb a fogmosás, és körkörös fejénél fogva nem sérti úgy az ínyt. De, ha ragaszkodik a kézi fogkeféhez, akkor válassza az extra puha sörtéjű verziót (pl. Curaprox 5460), és bánjon óvatosabban a fogínnyel mosás közben is.

Így kerüld el a komolyabb fogorvosi forgatókönyveket

Ínyfertőzés

A fogágy, illetve a fog körüli (periodontális) betegségek közé számos kórkép sorolható, melyeket a száj betegségein túl egyéb megbetegedések is kiválthatnak. A leggyakoribb kórkép a fogágygyulladás, illetve fogágysorvadás, melyet mindig megelőz az íny gyulladása is.

A gingvitisz, vagy fogínygyulladás során a fogíny fájdalmas panaszokkal jár, vérzékeny és egyes területeken az elhalás jeleit is mutathatja. A betegség kialakulásáért a rossz szájhigiénián túl a hiányos táplálkozás, a krónikus fáradtság, állandósult stressz is felelőssé tehető.

Periodontitisz, vagy fogágysorvadás az egyik legsúlyosabb fogágy betegség, mely elsősorban a fogak körüli szalagokat és a fogmeder csontját érinti. Ilyenkor a fog és a fogíny között „tasak”, vagyis úgynevezett periodontális zsák képződik, amelyben felgyűlhet a szennyeződés fogkő és táplálékdarabkák formájában.

A kezeletlenül hagyott fogágy betegségek előbb-utóbb a fogak elvesztését eredményezhetik, ezért az említett panaszokkal mindenképpen ajánlott időben fogorvoshoz fordulni, aki antibiotikumos szájöblítők, a fogkő eltávolítása révén helyileg kezeli a panaszt, sőt szükség esetén kitisztítja a képződött „gennyüreget” is.

Traumát „átélt” fog

Talán azt gondolod, ha sérelem érte volna a fogaidat, azt rögtön tudnád. Ez egyáltalán nem biztos, mert számtalan eset létezik, amikor beütheted a fogadat: egy baleset, egy rosszul sikerült rágás, egy keményebb falat, és már kész is a baj.

A fogproblémák ellen.

A legalattomosabb egy ilyen szituációban az, hogy nem is biztos, hogy észreveszed, mert a probléma lappang. Egyszer csak, amikor már el is felejtetted az okot, az érintett fog érzékeny lesz rágásnál, letörik stb. Mindez azért fordulhat elő, mert, amikor a „baleset” történt, idegvégződések sérülhettek meg, és ennek bizony következménye van/lesz.

Ilyen esetekben érdemes megkérni a fogorvosodat, hogy rendszeresen ellenőrizze annak a fogadnak az állapotát, ami korábban „traumát” szenvedett el. Figyelmeztető jel lehet, ha az érintett fog elszíneződik, vagy érzékennyé válik a hőmérsékletváltozásra. Ilyenkor segíthet a gyökérkezelés, a korona, vagy, ha az elhalt fogat eltávolíttatod, akkor a híd, az implantátum, vagy részleges fogsor lehet a megoldás. A fogorvosod tudni fogja, mit tegyen.

Súlyosabb sinus fertőzés

Allergia vagy influenza szezon idején nem ritka az arcüreggyulladás, illetve az orrmelléküreg gyulladása sem. Az említett gyulladás hatására a foggyökerek nyomásnak lehetnek kitéve, és ez nagy fájdalommal is járhat.

Ez esetben azonban a fájdalom súlyosabb sinusfertőzést jelez, vagyis a fogorvos helyett először érdemes felkeresni a háziorvost, hogy kiderüljön, arcüreggyulladás áll-e a háttérben, ami antibiotikummal orvosolható, és ezáltal a fájdalom is megszűnik.

Fogcsikorgatás

Az éjszakai fogcsikorgatás nem csak a párunknak okozhat bosszúságot, de a fogak elgyengüléséhez, és akár fogtöréshez is vezethet. A jelenséget sok esetben az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése okozza, ami miatt az állkapocs nem tudja elérni a nyugalmi záródási pozíciót. Ezt a problémát okozhatja egy nagyobbra sikerült korona, vagy magasabban fekvő tömés is.

Így óvd magad a fogászati problémáktól

Ha kiderül, hogy krónikus fogcsikorgató vagy, akkor érdemes a fogorvosoddal konzultálnod arról, hogy a fogak helyzete okozhatja-e ezt a problémát, és, ha igen, akkor milyen mechanikus megoldást, esetleg sínt javasol a fogak védelme érdekében.

A közelmúltban kezelt fogak

Ha ez az eset áll fönt, akkor szinte természetes, hogy egy ideig még érzékeny az éppen nemrég kezelt fog. Abban az esetben viszont, ha az érzékenység tovább tart, és minden harapásnál jelentkezik, akkor lehet, hogy a tömés kiigazítására van szükség. Utóbbi esetben érdemes jelezni ezt a fogorvosodnak.

Egy repedt fog is ludas lehet

Egy eleve sérült, repedt fog, számtalan problémát okozhat, sőt, ha keményebb ételre harapsz, könnyen el is törhet. Igazi „időzített bomba” a szádban.

Ha a repedt fog evésre-ivásra, hidegre, melegre érzékeny, és elől van, könnyű észrevenni, ugyanakkor egy hátsó fogról ugyanez nem mondható el. Érdemes fogorvosra bízni a „talányt”, hogy a komolyabb problémákat is elkerülhesd. Az sem kizárt, hogy éjszakára fogvédőt is kapsz, nehogy tovább romoljon az érintett fog állapota.

A fogfájás oka több minden lehet, a lényeg, hogy figyelj rá, és a biztonság kedvéért a problémákkal fordulj időben szakemberhez, hogy tartósan óvhasd fogsorod egészségét. Jó, ha tudod, hogy néhány fogfájás és fertőzés, akár végzetes következményekkel is járhat! A komolyabb forgatókönyvek elkerülése érdekében félévente ajánlott rutin ellenőrzés céljából fogorvoshoz fordulni.

Forrás: womenshealthmag.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?