Hogyan jelzi a bajt a hasnyálmirigy?

Ha krónikussá válik a hasnyálmirigy-gyulladás, akár sokkos állapotot is okozhat, ezért különösen érdemes ismerni a tüneteit.

Mikor alakul ki hasnyálmirigy-gyulladás?

Ez a szerv leggyakoribb betegsége, ami akkor alakul ki, amikor valami hatására a hasnyálmirigyben termelődő enzimek túl korán aktiválódnak, és károsítják a hasnyálmirigy sejtjeit, annyira, hogy szövetelhalással is járhat. Krónikus, és akut fajtája is létezik. A túlzott alkohol- és ételfogyasztás felelős az esetek 30%-áért, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, és az epekövesség már az esetek 80%-át lefedi. A rendszeres alkoholfogyasztás jellemzően krónikus típust okoz.
Ezeken kívül okozhatja még fertőzés, műtéti beavatkozás, örökletes betegség, előfordul, hogy gyógyszerek, vegyszerek mellékhatásaként is keletkezhet hasnyálmirigy-gyulladás.

Egy nem túl örvendetes érdekessége, hogy a betegség mintegy 30%-nál soha nem derül ki, hogy pontosan mi áll a gyulladás hátterében.

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

A legjellemzőbb tünete a fájdalom – övszerű, felhasi, a köldök magasságában jelentkezik, és a hátba is kisugározhat. Testhelyzetekkel a mértéke változik, mert az előrehajlás, felülés enyhíthetik, a hirtelen mozdulatok, a köhögés, az erőkifejtés, a háton fekvés fokozhatják.

Társulhat a fájdalomhoz:

  • hányinger,
  • hányás,
  • hasfeszülés,
  • 38C fok körüli láz,
  • bélhűdés (a bélfal normális összehúzódásai átmenetileg megszűnnek, a béltartalom nem tud továbbjutni. Tünetei a székrekedés, puffadás, görcsök,…),
  • letargia,
  • alacsony vérnyomás- értékek (ájulás).

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás nem mindig jár együtt hasi fájdalommal, azonban tünete lehet sárgaság, fogyás, tápanyaghiány, és vérszegénység is. Súlyos esetben a hashártya lemezei közé kiszivárgó hasnyál miatt begyulladhat a hashártya is, és sokkos állapotot okozhat.

Kórmeghatározás

A betegség diagnózisához általában elegendőek egy laboratóriumi vizsgálat eredményei, a vérbe kerülő emésztőenzimek (amiláz, lipáz, elasztáz) emelkedett szintje igazolja a betegséget, viszont az emelkedés mértéke nem függ össze a lefolyás súlyosságával.

Az orvost a diagnosztizálásához az is segíti, ha kiderül, hogy a tünetek megjelenése előtt nagy mennyiségű alkoholt, esetleg zsíros, nehéz ételeket is fogyasztott a páciens, ezért a hasnyálmirigy-gyulladás gyakran ünnepek, lakodalmak után fordul elő.

A képalkotó vizsgálatok közül a hasi ultrahanggal lehet a gyulladásra utaló jeleket észlelni, súlyos lefolyás esetén pedig kontrasztanyag adásával végzett CT-vizsgálat tudja az elhalt területeket megjeleníteni.

Lefolyása – kezelése – az életmódváltásnak gyógyító ereje

Enyhébb esetben a betegség néhány napos koplalás után, egy ideig még zsírszegény étrendet betartva egyszerűen elmúlik, komolyabb beavatkozás, gyógyszerszedés nélkül.

Koplalni azért kell, mert a hasnyálmirigynek akkor nem kell dolgoznia, emésztőenzimeket termelnie a táplálék feldolgozásához, így megnyugodhat, regenerálódhat.

  • Súlyosabb esetben a hasnyálmirigy egy része elhalhat, és ebben az esetben emésztőnedvvel kevert szövettörmelék kerülhet a hasüregbe, ami, mint korábban említettük, hashártyagyulladást okozhat. Az elhalt szövetek eltávolítása miatt, sebészi beavatkozásra van szükség. A beavatkozás utáni lábadozáshoz, az infúzió mellett az orron keresztül a vékonybélbe vezetett szondán való táplálást is alkalmazhatnak, így a hasnyálmirigy igénybevétele nélkül oldható meg a táplálás.
  • Epés eredetű gyulladás esetén, ha az epekő okozta elzáródás még fennáll, ERCP (Endoscopos retrograd cholangio-pancreatographia) lehet szükség. Ezzel az epevezetékben megtalálható, és eltávolítható az epekő, így a gyulladás kiváltó oka szüntethető meg.

A hasnyálmirigy-gyulladás többször is visszatérhet valakinél, sok esetben egyre súlyosabb tüneteket okozva. Ezért elengedhetetlenül fontos az életmódváltás, az étrend megváltoztatása, a túlsúlytól, és epekövektől való megszabadulás. A étrend megváltoztatását a magas zsírtartalmú ételek elkerülésével, és az alkoholfogyasztás megszüntetésével kell megvalósítani.

Szövődményei

Sokféle szövődménye lehet a betegségnek. Az egyik, hogy a hasnyálmirigyben található, az inzulin termelődésért felelős Langerhans-szigetek helyrehozhatatlanul károsodnak, amivel cukorbetegség alakulhat ki. Fogyás, nagyon gyakori székletürítés, rendszeres hasmenés is előfordulhat szövődményként, mert más emésztőenzim előállító sejtek is sérülhetnek.

Gyakori még a hasüregben megjelenő folyadékgyülem. Ha pedig az enzimek, és egyes toxinok a hasüregbe vagy akár a véráramba jutnak, más szervek gyulladását okozhatják. A hasnyálmirigyben álciszták (fallal nem rendelkező folyadékgyülemek) alakulhatnak ki, amelyek növekedésükkel egyre nagyobb fájdalmat okoznak, továbbá fokozzák a fertőzésveszélyt. Ha álciszták jönnek létre, katéterrel szívják le őket.

A legsúlyosabb, életet veszélyeztető szövődmény a hasnyálmirigy elhalása, plusz a felülfertőződés. Felülfertőződésnél elkerülhetetlen a sebészeti kezelés, és az elhalt szövetek eltávolítása után, antibiotikumos kezelés megkezdése is szükséges a fertőzés ellen.

Egy további rendkívül veszélyes szövődmény, és akár halálhoz vezető ok lehet, ha a hasnyálmirigy emésztőenzimei a keringésbe kerülve az egész szervezetben megnövelik az érfal áteresztőképességét, károsítják a hajszálereket, amitől a tüdő, és a vese heveny elégtelensége léphet fel.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

8 étel az egészséges hasnyálmirigyért

A hasnyálmirigy (pancreas) az emésztőrendszerünk fontos része, külső elválasztású, és belső elválasztású mirigy feladatai is vannak. Külsőként például szabályozza és segíti semlegesíteni az elfogyasztott ételek savasságát, illetve olyan enzimeket választ ki, amelyek szerepet játszanak a szénhidrátok, fehérjék, és a lipidek megemésztésében. Belsőként számos igen fontos hormont termel, mint az inzulin, a glukagon, és a szomatosztatin.

Vélemény, hozzászólás?